tvrde da su špijuni

Sud u Turskoj poslao 17 osoba na robiju zbog prodaje informacija izraelskom Mossadu

Lokalni sud u Turskoj osudio je u utorak 17 članova špijunskog lanca na zatvorske kazne zbog špijuniranja turskih kompanija za izraelsku obavještajnu agenciju Mossad.

„Za špijunažu je osuđeno17 ljudi osuđeno nakon što su izraelskom Mossadu dali informacije o turskim kompanijama“, navodi se u dokumentima koje je objavio sud u Istanbulu.

Tražili oslobađanje

Optuženi, koji su bili prisutni na sudu, tražili su oslobađanje, dok su vladini tužioci tražili kaznu zbog davanja informacija izraelskoj obavještajnoj agenciji.

Prema dokumentima suda, Selcuk Kucukkkaya je osuđen na 26 godina i osam mjeseci zatvora zbog "političke i vojne špijunaže, prijetnji pojedincima i nezakonitog pribavljanja ili širenja ličnih podataka".

Cenk Birturk, Fatma Birturk i Musa Kus osuđeni su na 18 godina i četiri mjeseca zatvora, dok je Emre Birturk za ista krivična djela osuđen na osam godina i devet mjeseci.

Ostalih 11 osoba osuđeno je na šest godina i tri mjeseca za ista krivična djela.

Dosije Serkana Ozdemircija, koji je bjegunac, i još uvijek ima nalog za hapšenje, odvojen je od ostalih 16.

Osnova presude

Ranije je Glavno javno tužilaštvo Istanbula dostavilo optužnicu na 228 stranica, koja je sada osnova presude.

Navodi se da je Selcuk Kucukkkaya, koji nosi pseudonim "Taner Sezgin", kontaktirao izraelsku obavještajnu agenciju preko bjegunca Serkana Ozdemircija, koji je izbačen iz Oružanih snaga Turkiye zbog pripadnosti terorističkoj organizaciji FETO.

Ozdemirci je zatražio od Kucukkkaya da istraži i prijavi poslovne tajne tri turske kompanije, kao i lične podatke njihovih vlasnika.

Zatim je Kucukkkaya koristio šifrirane komunikacijske metode kako bi kontaktirao ljude koji su se identifikovali kao Hose-Jorge Satia, Thomas Alfonso i Raul, članovi izraelske obavještajne agencije čiji se pravi identitet nije mogao utvrditi, a koji su radili na polju ulaganja, savjetovanja i osiguranja u Singapuru, Aziji i Evropi.

Pretvarali su se da su zaposleni u kompaniji "Asia Angels".

Dobili su i prijavili informacije o kompaniji, koje su potom prenijeli članu Mossada Thomasu Alfonsu.