Kriminal

Suđenje Osmici| Tužilaštvo: Školski primjer zloupotrebe položaja. Braniteljica: Montirani proces

Čitanjem optužnice danas je u Sudu BiH počelo suđenje Osmanu Mehmedagiću Osmici, direkoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, te uposleniku te agencije Muhamedu Pekiću.

Obrazlažući optužnicu, tužilac Oleg Čavka kazao je da se radi o školskom primjeru zloupotrebe položaja i ovlasti, jer je Mehmedagić iskoristio svoje ovlasti kako bi nezakonito došao do informacije ko je anonimni podnosilac krivične prijave protiv njega.

Tužilac je najavio da će tokom sudskog procesa biti ispitano više od 40 svjedoka.

Advokatica optuženog Mehmedagića Senka Nožica ponovila je kako je u pitanju čist montiran proces koji je politički motiviran kako bi se njenom branjeniku onemogućilo da obavlja funkciju direktora OSA-e. Kako bi se uklonio s pozicije, ustvrdila je Nožica, protiv Mehmedagića se vode još tri istrage.

Suđenje će biti nastavljeno 11. januara, kada će, prema prijedlogu Tužilaštva BiH, svjedočiti Mirsad Mujić, direktora JP BH Pošta te zaposleni u ovom preduzeću Nedim Maturaga i Edin Šikalo.

U ovom procesu, Mehmedagić je osumnjičnen za zloupotrebu položaja i ovlasti vezano za izuzimanja snimka s videonadzora u poslovnici BH Pošte u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Mehmedagić se sumnjiči da je naložio Pekiću da istraži ko je podnio anonimnu krivičnu prijavu protiv njega. U optužnici se navodi kako se sumnja da je snimak izuzet protuzakonito i da nije služio interesima prikupljanja obavještajnih podataka u vezi s prijetnjama po sigurnost BiH, kako je navedeno, već da je iskorišten za lične obračune s političkim neistomišljenicima te je objavljen u određenom mediju iako je imao oznaku “interno”.Povezani postovi: