OMETAO SUDIJU

Sudija prijetio Trumpu izbacivanjem iz sudnice tokom suđenja za klevetu

Donaldu Trampu je zaprijećeno izbacivanjem sa građanskog suđenja na Manhattanu nakon što je više puta ignorirao upozorenje da šuti

Donaldu Trampu je zaprijećeno izbacivanjem sa građanskog suđenja na Manhattanu nakon što je više puta ignorirao upozorenje da šuti dok je spisateljica E. Jean Carroll svjedočila da je srušio njenu reputaciju nakon što ga je optužila za seksualno zlostavljanje.

Sudija Lewis A. Kaplan rekao je bivšem predsjedniku da će mu pravo da prisustvuje suđenju biti ukinuto ako ga bude ometao. Nakon prvobitnog upozorenja, advokat Carroll je rekao da se Trump i dalje može čuti kako daje primedbe svojim advokatima, uključujući "to je lov na veštice" i "to je zaista prevara".

"Gospodine Trump, nadam se da neću morati da razmišljam o tome da vas isključim iz suđenja", rekao je Kaplan u razmjeni nakon što je porota izvođena za ručak, dodajući: “Razumijem da ste vjerovatno veoma željni da to uradim”.

"Volio bih to", uzvratio je vjerovatni republikanski predsjednički kandidat, sliježući ramenima dok je sjedio između advokata Aline Habba i Michaela Madaia za stolom odbrane.

"Znam da bi. Očigledno se jednostavno ne možete kontrolirati u ovim okolnostima", odgovorio je Kaplan.

"Ne možete ni vi", promrmljao je Trump.

Nakon toga, Trump je ukratko izgrdio sudiju u kratkim komentarima novinarima u poslovnoj zgradi koju posjeduje u blizini zgrade suda.

On je sudiju kojeg je imenovao Bill Clinton nazvao “gadnim sudijom” i “likom koji mrzi Trumpove”, ponavljajući svoje postove na društvenim mrežama da je Kaplan “kipteći i neprijateljski” i “uvredljiv, nepristojan i očigledno nije nepristrasan”.

Trump je dao slične komentare o sudiji u drugom slučaju: tužbi države New York u kojoj ga optužuje da je povećao vrijednost svoje imovine kako bi dobio bolje stope za osiguranje i kredite.

U srijedu je sudija Kaplan odbio zahtjev Trumpovih advokata da se povuče iz slučaja u koji je umiješana Carroll, dugogodišnja kolumnistica magazina Elle.