Vijesti

Sufinanciranje vrtića: Cijene privatnih vrtića oko 500 maraka, roditelji traže pomoć nadležnih

Foto: FENA

Na području Mostara boravak u petnaest privatnih predškolskih ustanova za 1.314 djece košta oko 500 maraka, a taj teret samo je na roditeljima, dok boravak u gradskim vrtićima, u kojima je teško dobiti mjesto, košta duplo manje. U Mostaru se zbog tog potpisuje i peticija kojom se traže jednako dostupni, sigurni i kvalitetni vrtići za svako dijete.

- Za razliku od općinskih vrtića koji se dijelom financiraju od uplata roditelja, a velikim dijelom su na proračunu, privatni vrtići isključivo se financiraju od uplata roditelja. Te uplate nisu ni blizu ekonomske cijene koja je izračunata za boravak djece u vrtiću – rekla je Ivana Brkljača uime Udruge predškolskih ustanova u HNŽ-u koja je večeras u Mostaru organizirala okrugli stol pod nazivom ''Kako omogućiti vrtić svakom djetetu? Problematika financiranja sustava ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja''.

'Ne možemo dalje'

Ona je dodala da među tim privatnim vrtićima postoje i oni koji rade po specijaliziranim i licenciranim programima, a u tom slučaju cijena je i veća.

- Uslijed inflacije mi više ne možemo dalje i naša je inicijativa čestita, poštena i vrlo jednostavna. Molimo gradske i županijske oce da preuzmu jedan dio odgovornosti za svoje građane. Nije pošteno da za 1.314 djece vrtić košta 500 maraka i samo je na teretu ostalima, a da je cijena i više nego duplo manja za one čija djeca uspiju upasti u općinske vrtiće. Ne dajmo ljudima razloge da se sele iz naših sredina – poručila je Brkljača.

Sestra Dominika Anica Anić, uime ustanove Dječji vrtić ''Sveta Klara'' u Potocima, Feni je kazala da je cilj večerašnjeg okruglog stola podsjetiti roditelje, a potom ljude koji su u vlasti i koji odlučuju, da je važno podržati dobar i zdrav odgoj kako bismo sutra imali čestite ljude i kako bi naša zemlja imala budućnost.

- Naš cilj je dijete staviti u fokus. Mi, kao privatne ustanove, ništa ne tražimo za sebe. Mi se zauzimamo za djecu, da svako dijete ima pravo na dobar i zdrav odgoj, a da to pravo iskoristi roditelj koji će odlučiti hoće li njegovo dijete ići u općinski vrtić, kod časnih sestara ili u privatni vrtić, a da je pri tome siguran da će njegov novac kao poreznog obveznika biti usmjeren ka toj ustanovi gdje je njegovo dijete – poručila je ona.

Nema podrške za privatne vrtiće

Sestra Dominika Anica Anić još je istaknula kako je danas situacija takva da privatne predškolske ustanove nisu podržane ni od koga te da žive od uplata roditelja, što više nije moguće.

Dodala je kako je njihov cilj ovim okruglim stolom poslati apel da je došao zadnji trenutak da progledamo i vidimo što su prioriteti za našu budućnost.

- Jedan od njih je zasigurno dobar odgoj, dobre predškolske ustanove, stručni, sretni i zadovoljni odgajatelji koji za svoj rad dobivaju pristojnu naknadu od koje mogu živjeti, a privatne predškolske ustanove to svojim djelatnicima ne mogu omogućiti jer nemaju sredstava. Radim 25 godina u predškolstvu i smatram da je to nešto što bi trebalo biti od prioriteta za ovo društvo. Postoje modeli u drugim županijama i općinama kako su riješili – smatra ona.

Na kraju je rekla da je okrugli stol prvi korak koji čine u želji da sve predškolske ustanove budu javne, a da sva djeca imaju jednaka prava.

Iskorak u idućoj godini?

Ranije je gradonačelnik Mostara Mario Kordić govorio o nedostatku mjesta u javnim vrtićima te je spomenuo kako se intenzivno radi i razgovara na pripremi modela koji bi osigurao mogućnost sufinanciranja privatnih vrtića.

- Nedopustivo je da ljudi kampiraju pred vrtićima kako bi njihovo dijete dobilo mjesto. Razmišljamo o novim modelima kako bi cijeli sustav ujednačili i dali priliku i šansu privatnim vrtićima da budu dio sustava. Mislim da je to dobar put, a ja ću inzistirati da idemo u tom smjeru – istaknuo je Kordić te dodao kako to zahtjeva dodatna sredstva u proračunu Grada Mostara.

- Uvijek je priča da sredstava fali, ali moramo postaviti prioritete, a nadam se da su nam djeca svima prioritet i da ćemo proračunom za iduću godinu napraviti neki iskorak – ustvrdio je on.