Sigurna ulaganja

Sukob u Izraelu podigao cijene zlata. Poskupjelo je i srebro

Ulagači tradicionalno ulažu u zlato u periodima izražene političke i finansijske neizvjesnosti

Cijene zlata porasle su u ponedjeljak zbog sukoba izraelskih oružanih snaga i palestinske naoružane grupe Hamas koji je zaoštrio političku neizvjesnost na Bliskom istoku, preusmjerivši kapital u sigurnu imovinu.

Na fizičkom je tržištu unca zlata poskupjela jedan posto, na 1.850,70 dolara, najviši novo u sedmici. U terminskim ugovorima na američkom tržištu uncom zlata trgovalo se po 1,1 posto višoj cijeni, od 1.865,10 dolara.

Poskupjelo je i srebro, za 0,4 posto, na 21,68 dolara, i platina, za 0,9 posto, na 884,41 dolar.

Ulagači tradicionalno ulažu u zlato u periodima izražene političke i finansijske neizvjesnosti, a skloni su tražiti sigurnost i u američkim državnim obveznicama, dolaru i jenu.

Budući da investitori traže sigurna ulaganja, zlato je u najmanju ruku kratkoročno profitiralo zbog pojačanih geopolitičkih napetosti, rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

Izrael je u nedjelju napao palestinsku enklavu Gazu, odgovorivši na ofanzivu pripadnika Hamasa koji su krajem prošle sedmice upali na izraelski teritorij. Sukob je do sada odnio više od hiljade ljudskih života i mogao bi prerasti novi veliki rat na Bliskom istoku.

"Bez obzira na to, visoke kamatne stope u SAD ostat će vjetar u leđa cijenama zlata. Očekujemo više cijene zlata nakon što Fed počne zvučati više bezobrazno tokom 2024.", dodao je Staunovo.

"Ključno je pitanje koliko će dugo kapital tražiti zaklon u sigurnoj imovini ako je vikend donio neke tektonske promjene u geopolitičkom krajoliku", ističe u bilješci Norbert Ruecker iz švicarske banke Julius Baer.

"Barem iz perspektive robe, geopolitika obično više stvara buku no što nastupa u ulozi trajnog i značajnog temeljnog faktora (cijena)", dodaje Ruecker.