Vijesti

Suljagić: Ne znam kako Gordana Tadić ima obraza da radi kao glavni tužilac

Milomir Savčić se trebao naći u pritvoru zbog sumnje da je uzeo učešće u genocidu u Srebrenici, ali je pobjegao pravosudnim organima BiH. Ovo je već drugi put da Savčić izbjegava hapšenje zahvaljujući dobro obavještenim izvorima u institucijama BiH. Prvi put je to učinio zahvaljujući direktoru Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Miloradu Kojiću, kada se na njegov nagovor samoinicijativno pojavio u tužilaštvu BiH.

O cijeloj situaciji sa Savčićem se oglasio i Emir Suljagić direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari. Suljagić je na svom Twitter nalogu žestoko kritikovao glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić.

-Ne znam kako poslije ovoga Gordana Tadić ima obraza nastaviti da obavlja posao glavnog tužitelja. Ovi snimci otvaraju tako mnogo tako ozbiljnih pitanja. Prvo je pitanje integriteta procesa krivičnog gonjenja na državnom nivou. Očigledno je da je taj proces duboko kompromitovan. Stvari su tako daleko otišle da je vrijeme da se kompletan odjel za ratne zločine nađe pod istragom, u najmanju ruku.

Drugo pitanje je pitanje tzv. centra za ratne zločine koji je institucionalno posvećen ne samo negiranju genocida, nego i aktivnom opstruiranju procesa krivičnog gonjenja ratnih zločina. Podsjećam da je direktor tzv. centra Milorad Kojić otvorio sezonu lova u medijima na zaštićenog svjedoka koji je implicirao Radovana Viškovića u asanaciju terena poslije Srebrenice i osiguranje transporta zatočenika iz Srebrenice, sa livade u Sandićima 13. jula 1995. godine, nakon pada enklave.

Ni Kojić, niti jedan novinar, urednik ili medij koji su otkrili identitet svjedoka Tužilaštva BiH nije procesuiran. Sada ga vidimo direktno uključenog u opstrukciju istrage protiv osumnjičenika za genocid.

Očigledno je da je Kojićev centar doslovno parainstitucija, modelirana na sličnim institucijama u Srbiji, komisijama “za saradnju” sa tribunalom u Haagu. Sada je ta institucija postala doslovno prijetnja po bezbjednost države. Kojićev centar, naime, je centralna institucija cijele mreže čiji je zadatak da štiti ratne zločince. Uspostavljena je odmah nakon rata, ali je uspješno demontirana serijom odluka Ureda visokog predstavnika i energičnim gonjenjem ratnih zločina u kojem su najveću ulogu imale strani tužitelji i sudije.

Odmah nakon njihovog odlaska, mreža je ponovo uspostavljena. Slučaj Savčić je samo dio ledenog brijega, ali otkriva modus operandi te mreže. I stoga može i mora biti ponovo demontirana. Zbog budućnosti naše zemlje, napisao je Suljagić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare