Dan uoči sjednica

Suljagić opisao napetu situaciju u Srebrenici: Ulicama patroliraju policajci s dugim cijevima i crvenim beretkama

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić opisao je napetu situaciju u Srebrenici nakon što je predsjednik bh. entiteta RS najavio sjednicu Vlade u Srebrenici, a dan uoči glasanja u UN za rezoluciju o Srebrenici.

"Tenzije u i oko Srebrenice su se pojačale otkako je lider bosanskih Srba Milorad Dodik najavio da će njegova vlada održati sjednicu u Srebrenici istog dana kada Generalna skupština UN-a glasa o rezoluciji o proglašenju 11. jula Međunarodnim danom razmišljanja i sjećanja na Srebrenicu Genocid. Ulice su sada ispunjene pojačanim policijskim prisustvom, uključujući policajce naoružane dugocjevnim oružjem i specijalizovane jedinice koje nose crvene beretke", navodi Suljagić.

Dodaje da su i Bošnjaci i Srbi u okruženju "na ivici".

"Ova sjednica vlade je više od pukog PR poteza; to je demonstracija sile usmjerena prema nesrbima pod Dodikovom vlašću. Njegovu odvažnost dodatno pokazuje i njegov zahtjev da uđe na mezarje Memorijalnog centra Srebrenica, što je jasna provokacija za preživjele. Kao odgovor, kapija mezarja će sutra biti zatvorena za Dodika i njegovu pratnju", poručio je Suljagić.

Ističe da je naložio državnoj policiji, odgovornoj za sigurnost spomen obilježja, da dozvoli ulazak samo pojedincima i grupama u pratnji vodiča ili kustosa memorijala.

2Ovo tlo je sveto i mora se poštovati", zaključio je Suljagić.