direktor mcs-a

Suljagić ‘službeno’ odgovorio vlastima RS: Ako već insistirate, evo gdje sve možete položiti cvijeće

Predsjednik RS Milorad Dodik, koji ne priznaje genocid u Srebrenici i koji je najglasniji u borbi protiv sutrašnjeg usvajanja rezolucije o Srebrenici, nedavno je kazao da bi donio cvijeće u Potočare... Ako može. Pa je zatražio zvanično može ili ne. Zajedno s delegacijom.

Kad već insistiraju na zvaničnom odgovoru, poslat ćemo i faksom, odgovorio je Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica.

Imajući u vidu stavove i politiku Vlade RS kada je riječ o genocidu počinjenom u Srebrenici nad Bošnjacima "zaštićene zone" UN-a, ne možemo osigurati ovu posjetu, poručio je Suljagić.

Suljagić ‘službeno’ odgovorio vlastima RS: Ako već insistirate, evo gdje sve možete položiti cvijeće

"Ako predsjednik i predstavnici Vlade RS insistiraju da odaju počast žrtvama iz perioda 1992 - 1995. godine, mogu to učiniti na putu do Srebrenice, pa tako konkretno u Srebrenici mogu položiti cvijeće na školskom igralištu ispred osnovne škole, gdje je u aprilu 1993. godine usljed artiljerijskog napada VRS ubijeno 74 Bošnjaka iz Srebrenice i Podrinja, a više od 100 njih je ranjeno", naveo je direktor MCS-a.

Ukoliko to ne žele uraditi u Srebrenici, dodaje, Vlada RS može stati i položiti cvijeće ispred magacina Zemljoradničke zadruge u Kravici, gdje su pripadnici specijalne brigade policije MUP-a RS ubili više od 1.300 Bošnjaka civila iz enklave Srebrenica.

"Ako su pak nestrpljivi i žele to uraditi što prije, mogu u Vlasenici skrenuti u Sušicu, gdje je više od 8.000 ljudi prošlo kroz logor pod nadzorom civilnih i vojnih vlasti RS.

Ako dolaze iz pravca Zvornika, onda predlažemo da to urade u Pilici, u Domu kulture, gdje je 16. jula 1995. godine, bacanjem borbi i vatrom iz automatskog oružja ubijeno oko 700 zarobljenih Bošnjaka civila iz enklave Srebrenica", poručio je Suljagić.