Direktor MC Srebrenica

Suljagić za Raport: Ne razumijem kako nakon ovoga bilo ko Dragana Čovića može shvatiti kao kredibilnog

Valentin Ćorić nije osuđen za saobraćajni prekršaj nego za zločine protiv čovječnosti, rekao je

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić prokomentirao je za Raport dva posljednja skandala koja su se desila u BiH. Jedan od njih je posjeta predsjednika BH entiteta RS Milorada Dodika Rusiji u trenutku dok cijeli svijet krivi Putina za smrt njegovog najvećeg kritičara Alekseja Navaljnog.

Drugi skandal je prisustvo lidera HDZ-a Dragana Čovića pormociji knjige ratnog zločinca Valentina Ćorića 'In vino libertas, Autobiografski zapisi iz Haaga' koja je nedavno održana u Mostaru.

Čović je zbog toga dobio brojne kritike, između ostalih i od Ambasade SAD u Sarajevu koji su naveli da je Čovićevo javno iskazivanje podrške osuđenom ratnom zločincu "anatema za evropske vrijednosti koje on navodno zastupa i tvrdi da podržava".

Suljagić kaže da je Čovićevo prisustvo promociji "apsolutni horor".

"To je apsolutni horor. Nije prihvatljivo u bilo kakvom demokratskom društvu na ovaj način promovirati ljude osuđene za zločine protiv čovječnosti. Valentin Ćorić nije osuđen za saobraćajni prekršaj nego za zločine protiv čovječnosti. Ne razumijem apsolutno kako poslije ovoga bilo ko Dragana Čovića može shvatiti kredibilnim na bilo kojim vrijednostima koje zagovara. Ovo je njegov gubitak obraza, mada ga je izgubio i ranije grleći se sa Dariom Kordićem, ali eto ako je nekom trebao dokaz, sad ga ima", rekao je Suljagić za Raport.

Podsjećanja radi, bivši visoki predstavnik Valentin Inzko prije skoro tri godine nametnuo je dopune Krivičnog zakona BiH kojima je kriminalizovao negiranje ratnih zločina, a u kontekstu Čovićevog prisustva promociji knjige, važna stavka je u članu 145a, stavka 6, gdje se navodi:

"Ko dodijeli priznanje, nagradu, spomenicu, bilo kakav podsjetnik ili bilo kakvu privilegiju ili slično osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili imenuje javni objekt kao što su ulica, trg, park, most, institucija, ustanova, općina ili grad, naselje i naseljeno mjesto, ili slično, ili registrira naziv po ili prema osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili na bilo koji način veliča osobu osuđenu pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine.”

Što se tiče Milorada Dodika, njime se, kaže Suljagić, ne bi previše bavio.

"2018. godine sam pisao i upozoravao na ruski utjecaj u BiH i sada je sve to što sam tada naveo postala realnost. Nije mi nimalo drago zbog toga. Ne bih lično komentarisao Milorada Dodika, imaju drugi ljudi koji će se baviti njime", rekao je Suljagić jedan je od autora studije koja je objavljena u Foreign Policy Reasearch Institute iz Philadelphije, koja govori o ruskom utjecaju u BiH.