čudesno i opasno

Sunce je ovih dana imalo nevjerovatne eupcije baklji. Ovo nije viđeno godinama

Sunce je imalo nevjerovatan trenutak.

Unutar 24 sata, nekoliko baklji klase X eruptiralo je s njegove površine - od kojih je najjača bila zadivljujuća X6.3. To je najsnažnija baklja viđena za trenutni solarni ciklus i najsnažnija od erupcije X8.2 2017.

Iako nema opasnosti za život ili infrastrukturu na Zemlji, prekidi visokofrekventnih radiokomunikacija, pa čak i nestanci struje, mogli su uslijediti na osunčanoj strani Zemlje. A odgovorno područje sunčevih pjega, AR 3590, rotira prema središtu Sunčevog diska, što znači da bi moglo emitirati erupciju usmjerenu više prema Zemlji dok se dalje razvija.

Sunčeva pjega AR 3590

Tri baklje bile su, redom, baklja X1.8 koja je dosegla vrhunac u 18:07 EST 21. februara, baklja X1.7 koja je dosegla vrhunac u 1:32 ujutro EST 22. februara, i baklja X6.3 koja je dosegla vrhunac u 17:34 EST, također 22. februara. Ultraljubičasti tok proizveden ovim događajima odgovoran je za sve nestanke radija.

Svaki od zabrinjavajućih učinaka na Zemlji obično je uzrokovan izbacivanjem koronalne mase ili CME. Oni često prate baklje, izbacivanja milijardi tona koronalne plazme, s magnetskim poljima ugrađenim unutra.

Nijedna od prve dvije baklje nije bila popraćena CME-om; u vrijeme pisanja nije bilo riječi o tome je li treća, najveća baklja na sličan način izgubljena.

Baklje klase X najsnažnije su baklje na ljestvici. U najgorem slučaju, mogu izazvati masovne prekide komunikacije i oštetiti satelite, ali i NOAA i UK Met Office izvještavaju da najnovija aktivnost baklje ne predstavlja prijetnju Zemlji.

Ovakvo ponašanje nije neočekivano za Sunce. Naša zvijezda prolazi kroz periodične cikluse aktivnosti: svakih 11 godina, njezino magnetsko polje mijenja polaritet – odnosno, njen sjeverni i južni magnetski pol mijenjaju mjesta.

Dolazeći do prekidača, Sunce postaje sve aktivnije. Ima više sunčevih pjega, više baklji i više CME-a.

Promjena polariteta događa se kada aktivnost dosegne vrhunac poznat kao solarni maksimum, prije nego što se Sunce ponovno počne stišavati. Znanstvenici misle da smo trenutno vrlo blizu solarnog maksimuma (iako znamo tek nekoliko mjeseci nakon što se dogodio, jer naučnici to izračunavaju na temelju opadanja solarne aktivnosti).

Svaki solarni ciklus je drugačiji, a predvidjeti kako će teći nije lako. Trenutno smo u 25. solarnom ciklusu od početka brojanja. Solarni ciklus 24 bio je prilično tih, prigušen, a naučnici su mislili da će 25 vjerovatno ići istim putem. Međutim, bio je daleko jači nego što su službene prognoze prvobitno predviđale.

To ne znači ništa loše za nas, ali bi moglo značiti da moramo preispitati naše razumijevanje načina na koji Sunce funkcionira .

U međuvremenu, vjerovatno nismo čuli posljednje o AR 3590. Područje sunčevih pjega je vrlo magnetski složeno, sa značajkama koje su u skladu s velikom vjerovatnošću ponovnog povezivanja linija magnetskog polja. To je proces koji oslobađa bujicu energije i plazme poznatu kao solarna baklja.

AR 3590 ima rijetku magnetsku klasifikaciju koja se daje regijama sunčevih pjega koje će najvjerovatnije izbacivati ​​snažne solarne baklje, tako da možda nismo vidjeli posljednje njegove smicalice. A možda ćemo čak dobiti i blagi CME, slanjem taman dovoljno solarnih čestica da padaju u Zemljinu ionosferu i generiraju jake, lijepe aurore.