prošlo test

Superauto koje je korišteno u filmu o Jamesu Bondu dobilo dozvolu i izlazi na cestu

Jaguar C-X75 je predstavljen 2010. godine ali taj koncept nikada nije ušao u proizvodnju.

Ipak, jedan od četiri preživjela automobila koji su se koristili u filmu "Spectre" o Jamesu Bondu se sada pretvara u ulični superautomobil.

Projekt je na sebe preuzela britanska firma Callum, koju je osnovao sam Ian Callum, dizajner originalnog koncepta.

Filmski automobil je 2015. godine napravio Williams Advanced Engineering. Automobil ima 5,0 litarski V8 motor sa kompresorom, za razliku od originalnog koncepta koji je kombinovao mikroturbine sa elektromotorima.

Kako bi ga pretvorili u drumski legalno vozilo, dizajneri i inženjeri Calluma su primijenili niz poboljšanja, pretvarajući C-X75 u vrhunski kolekcionarski predmet.

Karoserija od ugljeničnih vlakana je obnovljena i ponovo ofarbana, a praznine na panelima su smanjene. Budući da nije bio nije namijenjen za upotrebu na putevima, originalni filmski automobil je imao lažne retrovizore, koji su sada zamijenjeni novim komponentama sa integrisanim pokazivačima, prenosi Autoblog.

Prema Callumu, bile su potrebne „stotine izmjena“ da bi prototip dobio certifikat o individualnom odobrenju vozila (IVA) i dobio status drumski legalnog vozila u Velikoj Britaniji.

To je, između ostalog, uključivalo dodavanje stakla sa oznakom E i tišeg ispušnog sistema, zajedno sa posebnim podešavanjem kalibracije za V8 pogon.

Ovakav Jaguar C-X75 će imati svoj javni debi 21. aprila, na događaju Bicester Heritage Sunday Scramble u Velikoj Britaniji.

Callum nije objavio troškove modifikacija, niti da li je sličan tretman dostupan za ostale preživjele primjerke filmskog automobila.