zdravo i ukusno

Superhrana može usporiti starenje: Jedete li ove namirnice

Kako starimo tijelo prolazi mnoge vrste promjena, kako izvana tako i iznutra, a to može biti frustrirajuće iskustvo, posebno zato što je starenje faktor rizika za mnoge različite bolesti. No superhranom usporit ćemo i smanjiti posljedice tog procesa.

Klinika Cleveland naglašava da je superhrana u biti sve što pruža mnogo različitih hranjivih tvari i ostaje na donjoj granici kalorija. Iako je superhranu sjajno uključiti u svoju prehranu u bilo kojem trenutku, neke su hranjive tvari povezane s usporavanjem procesa starenja.

"Neke od naših prehrambenih potreba mogu se promijeniti kako starimo, tako da uključivanje nekih namirnica u prehranu može poboljšati stanje organizma", naglasila je Lauren Manaker, registrirana dijetetičarka.

Idealno vrijeme je krenuti s njima u 40-tima, iako je uvijek dobro uvrstiti superhranu u svakodnevicu.

No to su godine kad tijelo počinje prolaziti određene promjene, kao što su gubitak mišićne mase, hormonske promjene povezane s menopauzom i promjene u visini, povezane s promjenama kostiju i mišića.

Jagode

Jagode su izvor vitamina C i biljnih spojeva, kaže Manaker, i radi toga spadaju u superhranu.

Prema istraživanju objavljenom u 'Journal of Alzheimer's Disease', unos odgovarajuće količine vitamina C može pomoći u zaštiti od snižavanja kognitivnih sposobnosti povezanog sa starenjem.

"Neki podaci također pokazuju da konzumacija bobičastog voća više od dva puta sedmično može odgoditi kognitivno starenje do 2,5 godine", kaže Manaker.

Young dodaje da bobičasto voće također može pomoći u zaštiti naših stanica od oštećenja slobodnih radikala i smanjiti rizik od bolesti srca i raka.

Borovnice

Bobičasto voće jedna je od najzdravijih namirnica koju možete jesti s godinama, a borovnice su glavna zvijezda.

"Borovnice su prepune antioksidansa koji se nazivaju flavonoidi, a koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i upale, dva glavna faktora starenja", napominje doktorica Mary Sabat.

"Konzumacija borovnica također podržava zdravlje mozga i može odgoditi kognitivno starenje", dodaje doktorica nauka Lisa Young.

Sabat se slaže, dodajući da je otkriveno da ove bobice pomažu u sprečavanju demencije, Alzheimerove bolesti i kognitivnog opadanja povezanog sa starenjem zbog visokog nivoa antioksidansa (posebno flavonoida), za koje se pokazalo da poboljšavaju kognitivnu funkciju i smanjuju rizik od neurodegenerativnih bolesti.

Možda mislite da se u 40-ima osjećate premlado da biste se počeli fokusirati na prevenciju demencije i Alzheimerove bolesti, ali nikad nije prerano za redovnu konzumaciju zdrave hrane poput borovnica koje mogu pomoći vašem tijelu dok starite, naglasila je doktorica.

Avokado

avokado

Istraživanja pokazuju da mnogi ljudi počinju gubiti elastičnost svoje kože i primjećuju znakove starenja kože ponekad već u svojim 20-ima. To je zato što kako starimo naše tijelo počinje proizvoditi manje kolagena i elastina, što utječe na teksturu i mladolikost kože. Ove su promjene prirodne i ne treba ih se bojati, ali ako tražite zdrave načine da potencijalno vratite nešto od te elastičnosti, prehrana može pomoći.

Naime, jedna od najboljih superhrana za kožu je avokado.

"Avokado je bogat zdravim masnoćama, posebice mononezasićenim masnoćama, koje pomažu u njegovanju kože i smanjenju upale, potičući mladenačkiji izgled", kaže ona.

Young dodaje da uz zdrave masti, avokado sadrži vitamin E, koji može pomoći u smanjenju upale, pospješiti zdravo starenje i poboljšati zdravlje kože obnavljanjem oštećene kože i povećanjem proizvodnje kolagena.

Bademi

Sabat na listu najboljih superhrana protiv ubrzanog starenja uvrštava i bademe.

"Bademi su bogati vitaminom E, antioksidansom koji pomaže u zaštiti kože od UV oštećenja i pospješuje oporavak i regeneraciju kože", objašnjava ona. U jednoj studiji objavljenoj u Phytotherapy Research, žene u postmenopauzi koje su konzumirale bademe kao dnevni međuobrok, u prosjeku su primijetile veće smanjenje veličine i intenziteta bora na svojoj koži.

Šipak

Šipak je voće bogato antioksidansima koje se povezuje sa smanjenjem faktora rizika od srčanih bolesti, poboljšanjem zdravlja mozga i kognitivnih sposobnosti te pomaže u zaštiti kože tokom starenja.

"Ovo voće je bogato antioksidansima zvanim polifenoli, koji pomažu u zaštiti kože od UV oštećenja, smanjuju upalu i potiču proizvodnju kolagena, poboljšavajući teksturu i elastičnost kože", kaže Sabat.

Kurkuma

Bilo da s njom pripremate zlatnu kafu ili je koristite kao začin svom omiljenom jelu, kurkuma je superhrana koja se povezuje s dobrobitima protiv starenja.

Jedna studija objavljena u časopisu Molecules otkrila je pozitivne rezultate s korištenjem kurkume kao suplementa za sredovječne muškarce i žene u postmenopauzi, napominjući da nosi jaku zaštitu od oštećenja izazvanih oksidativnim stresom.

Sabat dodaje da kurkuma sadrži spoj zvan kurkumin, koji ima snažna protuupalna i antioksidativna svojstva, pomaže u zaštiti od bolesti povezanih sa starenjem i promiče opće zdravlje i dugovječnost.

Pistaccije

Slobodni radikali napadaju zdrave tjelesne stanice, a smatra se da to oštećenje pridonosi upali i nakupljanju oksidativnog stresa.

"Zajedno, to može ubrzati starenje na nivou ćelija, dok također igra temeljnu ulogu u promicanju hroničnih zdravstvenih stanja, uključujući bolesti srca i rak. Zdravstveni radnici preporučuju hranu bogatu antioksidansima kako bi zaštitili zdrave stanice od oštećenja slobodnih radikala u tijelu", kaže Manaker.

Manaker kaže da su pistacije jedna od namirnica za koje se zna da pomažu u borbi protiv ovih slobodnih radikala zahvaljujući svojim antioksidativnim sposobnostima.

Studija koju je proveo Univerzitet Cornell, objavljena u časopisu Nutrients, otkrila je da pistacije imaju visoku antioksidacijsku sposobnost, s antioksidativnim kapacitetom pistacija koji se može usporediti s popularnom hranom koja sadrži antioksidanse, uključujući borovnice, šipak…

Podaci pokazuju da jedenje samo šake pistacija kao dio redovite prehrane može pozitivno utjecati na starenje stanica i dugovječnost među onima koji su u preddijabetesu. A pistacije također sadrže lutein, antioksidans karotenoid koji pomaže u održavanju zdravlja očiju.

Losos

Još jedna prekrasna superhrana koja usporava proces starenja je losos, kao i mnoge druge vrste masne ribe.

"Losos je izvrstan izvor nemasnih proteina, nutrijenta važnog za održavanje mišićne mase, a posebno je važan za starije odrasle osobe. Također je bogat omega-3 masnim kiselinama koje mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti", kaže Young.

Studija objavljena u časopisu Neurology otkrila je da su oni u 40-im i 50-im godinama, čija su crvena krvna zrnca sadržavala više nivoa omega-3 masnih kiselina, imali bolje kognitivno funkcioniranje i ukupnu strukturu mozga od onih koji su imali niži udio omega-3 masnih kiselina.

Paradajz

Paradajz možete naći u salatama, umacima, pečenjima, supama. Ovo povrće je svestrano i možete ga jesti sirovo, kuhano ili pečeno

Paradajz je važna superhrana koja pomaže u usporavanju starenja. Određena crvena hrana, poput paradajza, sadrži antioksidans likopen, koji se bori protiv slobodnih radikala koji dolaze sa starenjem.

Likopen, biljni spoj koji se također nalazi u lubenici i ružičastom grejpu, poznat je po svojim brojnim zdravstvenim prednostima.

Uz borbu protiv slobodnih radikala, utvrđeno je da visok unos likopena pomaže u snižavanju kolesterola, poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema i smanjuje rizik od srčanih bolesti, pomaže u smanjenju rizika od moždanog udara, pa čak i pomaže u smanjenju rizika od raka prostate kod muškaraca.

A uz sve te dobrobiti protiv bolesti povezanih sa starenjem, poznato je da likopen pomaže u smanjenju fotooštećenja kože, piše msn.