osuđeno na propast

Superliga pretrpjela težak udarac, “otpilila” ih jedna od najjačih nogometnih država

Predsjednik Serije A Luigi De Siervo sastao se s izvršnim direktorom kompanije A22 i ponovio da je italijanska nogometna liga protiv projekta evropske Superlige.

Iako su svi osim španskih divova Barcelone i Real Madrida odustali od prvobitnog plana, ideja o Superligi, koja bi se igrala mimo ingerencija Evropske nogometne federacije (UEFA), živi kroz firmu A22 i njihovog izvršnog direktora Bernda Reicharta.

Upravo se Reichart sastao sa šefom Serije A De Siervom kako bi predstavio planove za novu ligu koja bi bila rival Ligi prvaka UEFA.

Međutim, čini se da će to utjecati na poziciju koju je italijanski nogomet već zauzeo.

De Siervo je istaknuo da je "Serija A usklađena s velikim evropskim nogometnim ligama".

"Ponovo sam potvrdio na sastanku da smo protiv projekta Superlige, u skladu s izjavama o tome 2019., 2021. i 2023. godine", ponoviko je on.

Italijanski Juventus je bio jedan od klubova osnivača koji je stajao iza plana i čvrsto ga je držao sve do prošle godine, kada su smijenjeni predsjednik torinskog kluba Andrea Agnelli i cijeli Upravni odbor.

Novi šefovi, pod vodstvom nasljednika porodice Agnelli Johna Elkanna, povukli su se iz Superlige i pokušali se vratiti u UEFA-inu milost.