borba za nominaciju

Superutorak – ključni dan američkih predizbora. Hoće li Biden i Trump definitivno zgaziti konkurenciju?

Američki birači glasat će u utorak u 15 saveznih država na predizborima za stranačke nominaciju za predsjedničke izbore u novembru , na kojima se očekuje dvoboj aktuelnog predsjednika Sjedinjenih Ameirčkih Država Joea Bidena i bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Na tzv. superutorak kandidati mogu dobiti presudan vjetar u leđa za osvajanje nominacije. Drugima, pak, nade mogu sasvim potonuti.

Ko će dobiti nominaciju?

Na republikanskoj strani na kocki je više od trećine ukupog broja delegata koji formalno određuju ko će dobiti stranačku nominaciju.

Osim predizbora u nedjelju u Washingtonu, na kojima je pobijedila Nikki Haley, bivši američki predsjednik Donald Trump osvojio je sve savezne države koje su do sada već glasale na predizborima.

Superutorak bit će posljednja šansa za Haley, Trumpovu jedinu suparnicu koja je još u utrci za republikansku nominaciju.

Kad je riječ o demokratama, neizvjesnost je još manja jer bi predsjednik Joe Biden nesumnjivo trebao biti kandidat svoje stranke, prenosi HRT.

Desetine miliona Amerikanaca pozvani su da se izjasne na biralištima, od Mainea na krajnjem sjeveroistoku SAD preko Teksasa na jugu do Kalifornije na zapadnoj obali.

Glasat će i Alabama, Arkansas, Kolorado, Massachusetts, Minnesota, Sjeverna Karolina, Oklahoma, Tennnesee, Utah, Vermont i Virginia.

Nekad je uspjeh u superutorak zahtijevao neumoran rad na terenu, kapacitet za prikupljanje novca i značajnu dinamiku.

Taj dan bila je prilika da kandidati pokažu imaju li kapacitet mobilizirati birače različitog profila i geografskog podrijetla.

No, Biden nema ozbiljnog suparnika za stranačku nominaciju, što je tipično za predsjednika koji traži drugi mandat.

Neobično je, međutim, to što je Trump, kao bivši predsjednik koji se nastoji vratiti u Bijelu kuću nakon poraza od Bidena 2022. godine, do sada već potukao republikansku konkurenciju.

U utorak je u igri 874 delegata od ukupno 2.429 koji će odrediti kandidata Republikanske stranke za predsjedničke izbore na konvenciji u julu.

Trump najavio trijumf

Trumpov tim očekuje da će osvojiti 773 delegata i da će dvije sedmice nakon toga biti matematički nepobjediv.

Jedina koja mu stoji na putu je bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley. Ona tvrdi da 40 posto glasova, koliko je dobila u New Hampshireu i u svojoj rodnoj državi, pokazuju da je stranka još uvijek podijeljena u pogledu Trumpove nominacije.

Haley smatra da bi mogla imati daleko veće izglede pobijediti Bidena u novembru od Trumpa "jer niko ne želi dvoboj sedamdesetogodišnjaka i osamdesetogodišnjaka".

Bivša američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima u vrijeme Trumpove administracije ranije je govorila da će ostati u utrci barem do superutorka.

Prema mišljenju stručnjaka, ako je ostala do sada, to je najviše zbog nade da bi Trump mogao biti spriječen učestvovati na izborima zbog svojih problema s pravosuđem ili potencijalnih problema sa zdravljem.