Svijet

Surovost talibana izlazi na vidjelo. Likvidirali brata bivšeg predsjednika: ‘Ubili su ga i ne daju da ga sahranimo’

Talibani su pogubili brata bivšeg potpredsjednika Afganistana Amrullaha Saleha, koji je bio jedna od lidera Nacionalnog fronta otpora u provinciji Panjshir, saopštio je danas njegov bratić.

Vijest o egzekuciji Sallehovog brata Rahullaha Azizija dolazi nekoliko dana nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad Panjshirom, posljednjom provincijom koja im je pružala otpor.

“Ubili su mog strica. Ubili su ga jučer i ne daju nam da ga sahranimo. Stalno govore da njegovo tijelo treba da trune”, naveo je Ebadullah Saleh u tekstualnoj poruci, prenosi Reuters.

Na nalogu talibanske službe za informisanje na urdu jeziku Alemara kaže se da je Rohullah Saleh poginuo tokom borbi u Panjshiru.

Amrullah Saleh, koji se proglasio “privremenim predsjednikom” nakon što je Ashraf Ghani napustio zemlju kada su talibani osvojili Kabul 15. augusta, napustio je Panjshir i nije poznato gdje se nalazi.

Talibani su u ponedjeljak objavili da je provincija osvojena nakon nekoliko dana intenzivnih borbi i velikih gubitaka na obje strane.

Panšir je bio posljednji dio Afganistana gdje talibani nisu imali potpunu kontrolu, a u njemu djeluje antitalibanski pokret Nacionalni front otpora (NRF), koji se mobilisao pod vodstvom Ahmada Masuda, ubijenog heroja antisovjetskog otpora Ahmada Shaha Masuda.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare