Vijesti

Sve ga podsjeća na ‘Respiratore'| Novalić danas zamolio medije: Ne problematizirajte cijenu vakcina

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je pokušao javnosti objasniti trenutnu eksploziju broja novozareženih kao i gdje je zapelo s nabavkom vakcina.

Tako je obavijestio javnost da će Vlada FBiH, godinu od početka pandemije, formirati adhoc grupu koja će započeti procedure oko nabavke vakcina i o tome izvijestiti Vladu.

Ali, Novalić je imao i važnu molbu za medije.

"Ta adhoc grupa ima autorizaciju Vlade da odredi i cijenu i rok dobave i da kaže s kim pregovara, je li to Sinofarm, Sputnjik, Pfeizer... Da se razumijem cijena sasvim sigurno neće biti ona koja je nominalna, Covax je proklamirao cijenu od 10,55 dolara, Izrael je platio 25 dolara po komadu. I ja molim medije da se ne problematizira pitanje cijena vakcine ukoliko ćemo brzo nabavljati, a ja tvrdim da ce sve biti transparentno", rekao je Novalić.

Za transparentnost se pobrinuo tako što će u adhoc grupi biti predstacnici nevladine organizacije Transparency International BiH.

Zanimljivo je da je Novalić na početku presice kazao da je današnji sastanak bio sličan onom od 16. marta prošle godine, kada se raspravljalo o nabavci respiratora. Poznato je da je ta sjednica bila uvod u aferu "Respiratori" zbog koje je Novaliću nedavno počeo i proces pred Sudom BiH.

A nakon što je zamolio medije da ne obraćaju pažnju na cijene po kojima će se vakcine nabavljati, pokušao je opisati kako nagovara kompanije da krenu u nabavku.

"I te kompanije, na javni poziv koje je otvorilo Vijeće ministara nije se prijavila nijedna. Od 31 mi smo uspjeli tri ili četiri nagovoriti da to rade. Rekli smo da ćemo im dati sve što treba od Vlade, potvrde...", naveo je Novalić.

Govorio je i tome zašto kompanije neće. Za razliku od dosadašnje priče da neće niko zbog afere "Respiratori", sad su razlozi drugačiji.

"Stvar je nova, niko neće, kažu nam 'nama je lakše plivadon uvoziti'. Neka neko umre na toj vakcini odmah će ići pitanje ko je nabavio. I mi smo ih onda počeli nagavarati", kazao je premijer FBiH.

Upravo dio odgovora u kojem Novalić kaže da će Vlada FBiH kompanijama dati sve potvrde koje traže, otkriva stvarne razloge zbog čega niti jedan privatnik ne želi da upusti u ovaj posao.

Naime, jasno je da bh. vlasti važe za korumpirane i stranačko-rođački orijentirane kada su u pitanju javni poslovi, niti jedan vanstranačkih mahinacija ozbiljan biznismen ne želi ući u posao s vladom čijem se glavnom liku sudi zbog korupcijske afere.

Odnosno, nije problem u aferei "Respiratori" već u korumpiranim sklonostima vladajućih, koje na vidjelo izlaze na mjesečnoj bazi zadnjih 20 godina.