Film

Sve genijalne uloge koje je Sean Connery – odbio

Osim što je bio jedan od najlegendarnijih glumaca, Sean Connery je bio poznat i kao serijski “odbijač” odličnih uloga.

Na svakoj holivudskoj “ŠBB KBB” listi budite sigurni da ćete pronaći Conneryja kojem su ponuđene fenomenalne i ponekad unosne uloge, ali on ih je redovno obijao.

Ovo je samo dio genijalnih uloga koje je odbio.

Gandalf

S obzirom na to da je prihvaćao sve i svašta, gotovo je nevjerovatno da Connery nije prepoznao potencijal u igranju legendarnog čarobnjaka Gandalfa u megaspektaklu Gospodar prstenova. Na stranu Tolkienov klasik, nevjerojatno je da nije prihvatio 30 miliona dolara koje su mu ponudili za tri nastavka.

Bilo kako bilo, kad je pročitao scenarij, samo je kratko zaključio da uopće ne razumije o čemu se tu radilo.

Propustio priliku da zaradi vrtoglavih 450 miliona dolara

Problem s tim je da njegov ugovor podrazumijeva i 15% od ukupne zarade što znači da je u konačnici propustio priliku da zaradi vrtoglavih 450 miliona dolara.

Morpheus/Arhitekt

Conneryju su ponudili čak dvije uloge u kultnom Matrixu, onu Morpheusa, ali i ulogu Arhitekta. Glumac je obje uloge glatko odbio rekavši, ponovno, da uopće ne razumije o čemu se tu radi.

Simon Gruber

Teško ga je zamisliti kao negativca jer Connery je oduvijek glumio više manje pozitivne likove. Vjerovatno je zato odbio ulogu u kvalitetnom i uspješnom trećem nastavku filma Umri muški gdje je trebao zaigrati Simona Grubera. Connery je izjavio da ne želi glumiti toliko zlog lika, a uloga je na kraju pripala Jeremyju Ironsu.

Thomas Crown

Alan Trustman, scenarist originalnog filma The Thomas Crown Affair, glavnu je ulogu pisao razmišljajući upravo o Conneryju kao čovjeku koji će zaigrati naslovnu ulogu. No Connery je ponudu odbio, a ona je na kraju pripala legendarnom Steveu McQueenu. Connery je kasnije priznao da mu je žao što ulogu nije prihvatio.

Rick Deckard

Čini se gotovo nevjerovatno da bi bilo tko drugi mogao glumiti Deckarda umjesto Harrisona Forda, ali uloga je trebala pripasti upravo Conneryju. Tačnije, Connery je bio jedan od kandidata, a na listi su bili još Paul Newman, Clint Eastwood, Robert Duvall, Arnold Schwarzenegger, Nick Nolte i Jack Nicholson. Drugim riječima, svi.

Albus Dumbledore

Ponudili su mu i ulogu Albusa Dumbledorea

Ako ste mislili da je Connery početkom dvijehiljaditih odbio samo jednu ulogu čarobnjaka, varate se. Ponudili su mu i ulogu Albusa Dumbledorea, ali Connery je ulogu odbio rekavši da se nema namjeru ugovorno vezati za više dječjih filmova o čarobnjacima. Nakon smrti Richarda Harrisa, uloga je pripala Michaelu Gambonu.

John Hammond

Connery jednostavno nije bio u stanju prepoznati hitove, a to je još jednom pokazao kada mu je Spielberg ponudio ulogu tvorca Jurskog parka, dobronamjernog Johna Hammonda. Uloga mu je ponuđena, a autor Michael Crichton medijima je otkrio da je glumac ulogu odbio jer je smatrao da mu trebaju ponuditi više novca. Uloga je pripala Richardu Attenboroughu.

Nigel Powers

Parodija Bonda, Austin Powers, postao je neviđeni megahit i mnogi koji su vidjeli brojne reference na filmove o Bondu samo su čekali trenutak kada će se pojaviti netko iz popularne franšize.

Kad se pojavila ideja o liku Austinova oca, logičan izbor bio je Sean Connery. Iako ne postoji točan razlog, vjeruje se da je Connery ulogu odbio jer se u toj fazi ozbiljno pripremao za penziju pa je već ionako izbirljivi glumac postao još izbirljiviji. Uloga je na kraju pripala Michaelu Caineu, glumcu čiji je lik Harry Palmer poslužio kao jedna od inspiracija za Powersa.

Tarzan

U periodu kada je legendarnog Tarzana glumio Gordon Scott, manja uloga negativca pripala je i tada mladom škotskom glumcu Seanu Conneryju, ali producent Sy Wientraub bio je toliko oduševljen mladim Conneryjem da mu je ponudio ulogu Tarzana u sljedećem filmu.

Connery je zahvalio, ali je ponudu odbio rekavši: “Neka dva lika odlučila su me angažirati za film o nekom špijunu. No bit ću u vašem sljedećem filmu.” Naravno, svi znamo o kojem se špijunskom filmu radi, a Connery se nikada nije pojavio u ulozi Tarzana.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare