neizbrisiv trag

Sve je više dokaza da koronavirus ostavlja trajne posljedice na jednom od najvažnijih sistema u ljudskom telu

Brojne studije sugerišu da virus SARS-CoV-2, koji uzrokuje COVID-19, nije samo respiratorni virus već napada i druge sisteme u tijelu.

Iako je pandemija koronavirusa okončana, virus je i dalje prisutan među ljudima, ali u slabijem obliku.

Međutim, nešto više od četiri godine od njegovog otkrića naučnici još uvijek nisu u potpunosti sigurni kakve tačno posljedice ostavlja u telu, prenosi Zimo.

Analiza koju je proveo klinički epidemiolog Ziyad Al-Alyi, a koja je objavljena na The Conversionalu i u Scientific Americanu, obuhvatila je brojne studije u kojima se opisuje „neizbrisiv trag“ koji COVID ostavlja na ljudskom tijelu.

Najprije na zdravlje mozga.

Al-Alyi ističe kako su velike epidemiološke analize pokazale da su ljudi koji su imali COVID bili izloženi povećanom riziku od kognitivnih nedostataka, uključujući i probleme s pamćenjem.

Kod pacijenata koji su imali blagi do umjereni oblik koronavirusa otkrivene su dugotrajne upale mozga i promjene koje ukazuju na to da je njihov mozak ostario sedam godina u odnosu na vrijeme prije bolesti.

Takođe je citirao nekoliko studija koje su pokazale da su pacijenti nakon preležanog COVID-a imali smanjen volumen i promijenjenu strukturu mozga.

S druge strane, oni kojima je trebala intenzivna njega nakon bolesti imali su oštećenja mozga koja ukazuju na starenje mozga od čak 20 godina.

Analizirajući podatke iz 11 studija, Al-Alyi je otkrio kako je COVID povećao rizik za razvoj nove demencije kod osoba starijih od 60 godina.

Podaci koji su prikupljeni tokom obdukcija osoba koje su preminule od COVID-a, ali i nekoliko mjeseci nakon infekcije, otkrivaju da je virus i dalje bio prisutan u moždanom tkivu.

To sugeriše da virus SARS-CoV-2, koji uzrokuje COVID-19, nije samo respiratorni virus već napada i druge sisteme u tijelu.

Studije pokazuju i da virus može da poremeti krvno-moždanu barijeru, koja štiti nervni sistem.

Ako posmatramo sve zajedno, ove studije pokazuju da COVID-19 predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje mozga, čak i u blagim slučajevima

Efekti se tek sad otkrivaju na nivou populacije. Sve veći broj istraživanja pokazuje da bi COVID-19 trebalo da se smatra virusom sa značajnim utjecajem na mozak, zaključuje Al-Alyi i dodaje:

Implikacije su dalekosežne – od kognitivnih problema kod pojedinaca do potencijalnog utjecaja na cjelokupno stanovništvo i privredu.