Cijena 'ljubavi'

‘Sve je više slučajeva romantičnih prevara’: Zavodniku s Facebooka naivna žena uplatila hiljade eura

Novi slučaj romantične prijevare: naivna 68-godišnja žena ostala je bez velike svote nakon što je nasjela na ljubavne poruke na Facebooku.

Policiji je prijevaru prijavila u četvrtak, a sve se događalo na području Zagorja. U razdoblju od početka novembra do jučer 68-godišnjakinja je putem društvene mreže stupila u kontakt s nepoznatom osobom i razmjenjivala ljubavne poruke, prenosi danica.hr.

“Nepoznata osoba navela je 68-godišnjakinju da uplati novac na njegov račun kako bi joj nakon toga poslao paket s dokumentima i novcem. Ona je uplatila više hiljada eura nepoznatoj osobi na račun, ali paket nije primila niti joj je vraćen novac.

Policijski službenici nastavljaju s kriminalističkim istraživanjem u cilju pronalaska počinitelja, a nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu biti će dostavljena krivična prijava”, ističu u zagorskoj Policijskoj upravi.

I nadalje upozoravaju: "Romantična prijevara jedna je od najčešćih financijskih online prijevara u kojoj se prevarant pretvara da želi romantičnu vezu, a cilja žrtve na stranicama za upoznavanje, društvenim mrežama ili putem e-pošte kako bi ostvario protupravnu imovinsku korist.

Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje lične fotografije ili videozapise.

Podsjećamo građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne vjeruju ovakvim ili sličnim ponudama putem društvenih mreža. Ukoliko vam nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac.

Ako posumnjate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj odmah prijavite policiji!