NOVOSTI IZ KUPERTINA

Sprema se tehnološka revolucija koju ćete držati u ruci: Sve što je Apple najavio na svom velikom AI događaju

Apple je upravo započeo potpuno novu eru za kompaniju uvođenjem svojih prvih generativnih AI funkcija za iPhone, piše CNN.

Na svojoj godišnjoj Worldwide Developers Conference u ponedjeljak, kompanija je predstavila prvu seriju alata koje pokreće “Apple Intelligence”, od personaliziranih Genmoji-a – Appleovih emotikona generiranih od umjetne inteligencije – do znatno pametnijeg Siri, koji može odgovoriti na pitanja o vašem rasporedu, šta je u vaš email-u i kada slijeće let vaše voljene osobe.

Takođe je najavio partnerstvo sa kreatorom ChatGPT OpenAI za pokretanje ovih funkcija. Iako će partnerstvo vjerovatno dati kompaniji prijeko potreban poticaj, Apple se udružio s kompanijom i tehnologijom koja tek treba da zadobije povjerenje javnosti, suočavanje s kritikama zbog preuzimanja korisničkih inputa i njihovog uključivanja u skup podataka ChatGPT-a može uzrokovati neke izazove u budućnosti.

Apple je naglasio privatnost i sigurnost tokom svoje prezentacije, ističući da će se većina funkcija umjetne inteligencije obavljati na telefonu, držeći unose podalje od udaljenog serverskog oblaka.

Veliki pritisak na AI mogao bi potaknuti rast prodaje i usluga iPhonea u godinama koje dolaze, budući da korisnici sada duže čekaju na nadogradnju svojih uređaja, a nesigurno ekonomsko okruženje opterećuje potrošače, posebno u Kini. Kompanija se također suočava sa regulatornom kontrolom u Washingtonu, a ove sedmice ju je odobrio proizvođač čipova Nvidia kao drugu po veličini javnu kompaniju u SAD-u.

Kompanija je rekla da je impresionirana generativnim AI alatima koji su već na tržištu, ali je željela da ih učini osobnijim imajući na umu privatnost.

"Dok želimo da ugradimo ove nevjerovatne nove mogućnosti, želimo osigurati da rezultat odražava principe u srži naših proizvoda, mora biti dovoljno moćan da pomogne u stvarima koje su vam najvažnije", rekao je izvršni direktor Applea Tim Cook tokom uvodnog izlaganja. “Mora biti intuitivan i jednostavan za korištenje. To mora biti duboko integrirano u vaša iskustva s proizvodima.”

Dodao je: „Najvažnije, mora vas razumjeti i biti utemeljeno na vašem ličnom kontekstu, poput vaše rutine, vaših odnosa, vaše komunikacije i još mnogo toga. I, naravno, mora biti izgrađen uz privatnost, iz temelja.”

Tajming je također vrijedan pažnje: Apple nije uvijek prvi koji usvaja i integriše nove tehnologije – obično istražuje, razvija i ima za cilj da usavrši novu tehnologiju godinama prije nego što je uključi u nove proizvode – ali brzina kojom svijet usvaja generativnu umjetnu inteligenciju je možda ubrzanje potrebe kompanije da ima pametni telefon sa najsavremenijom tehnologijom.

Evo detaljnije šta je Apple najavio na svom velikom događaju:

AI, AI i više AI

Apple prihvaća generativnu umjetnu inteligenciju – živahnu formu umjetne inteligencije koja može pružiti promišljene i temeljite odgovore na pitanja – preko Siri, virtuelnog asistenta kompanije sa uspješnim uspjesima, pretvarajući ga u suštini u iPhone chat bota.

Ovo bi moglo omogućiti Siri da obavlja određene zadatke kao što je prisjećanje na sliku snimljenu prije nekoliko godina na uređaju ili odgovaranje na detaljna pitanja o vremenu, vijestima ili trivijalnosti. Također može obavljati naprednije zadatke, kao što je odgovaranje kada slijeće avion mame korisnika, analizirajući informacije koje su prethodno poslane u e-poruci. S vremenom bi mogao naučiti preferencije korisnika i reagirati u skladu s tim.

Ovo nije drugačije od onoga što su neki konkurenti već uveli u generativne alate. Siri će se vjerovatno automatski i neprimjetno prilagođavati korisnicima, na osnovu glasa, zvuka i prirodnog jezika, zajedno sa slikama i kontekstualnim znakovima.

Korisnici će takođe moći da kreiraju personalizovane fotografije, kao što je slikanje vaše mame i pretvaranje u stilizovanu verziju crtića, dodajući plašt superheroja. Može poduzeti radnje u svim aplikacijama, uključujući traženje od softvera da povuče sve fotografije člana porodice, te dohvati i analizira podatke iz svih vaših aplikacija, kao što je uračunavanje onoga što je na vašem ekranu kao što je e-pošta ili kalendar.

Ako se sastanak ponovo zakazuje, Apple Intelligence može obraditi relevantne lične podatke i vidjeti e-poruku koju je vaše dijete poslalo danima prije o recitalu, upozoravajući korisnike ako može doći do sukoba.

U Q&A nakon uvodnog izlaganja, Cook je još jednom rekao da kompanija uzima privatnost i sigurnost vrlo ozbiljno sa uvođenjem nove tehnologije.

“Mislimo da uloga umjetne inteligencije nije da zamijeni korisnike već da ih osnaži,” rekao je. „Kada razmišljate o tome šta je moguće, to mora biti integrisano sa iskustvom i biti intuitivno, i informisano na osnovu vašeg ličnog konteksta i znanja o vama. Ako ćete to učiniti, postoji velika odgovornost.”

Apple je započeo svoj iOS 18 dio događaja naglašavajući nove kontrole i personalizaciju koje dolaze u iOS 18, uključujući obnovljeni izgled svih ikona kada se pređe u tamni način rada, novu boju koja dopunjuje pozadinu i redizajniran kontrolni centar koji je dostupan sa zaključanog ekrana, tako da možete zamijeniti ikonu svjetiljke za druge alate.

Apple je rekao i da udvostručuje privatnost i sigurnost, kao što je davanje korisnicima opcije da "zaključaju" određene aplikacije, čineći im dostupnim samo putem Face ID-a, Touch ID-a ili korisničkog koda. Ova funkcija može biti posebno korisna za zaštitu aplikacija kao što su aplikacija za bankarstvo, aplikacija za osiguranje ili ako dajete svoj telefon da pokažete fotografije ili dobijete nečiji broj telefona.

Korisnici sada također mogu "sakriti" aplikaciju, tako da će se prikazivati ​​samo u zaključanom, skrivenom folderu. A mediji iz skrivenih aplikacija se neće pojaviti nigdje drugdje na njihovom telefonu.

Tekstualne poruke se također povećavaju. Kompanija je saopštila da će uskoro omogućiti ljudima da šalju poruke putem satelita, čak i ako nemaju mobilnu ili WiFi vezu. Apple također dodaje, kako je rekao, jednu od najtraženijih funkcija u iMessageu: mogućnost zakazivanja poruka.

Korisnici iPhonea sada će moći snimati i kreirati transkripte poziva direktno iz telefonske aplikacije. Sve strane u razgovoru će biti obaviještene kada bude snimljen.

Ostala ažuriranja proizvoda

Kompanija je takođe napravila ažuriranja softvera za druge proizvode, uključujući Mac, AirPods i Apple Watch.

Apple je pokazao svoj najnoviji MacOS softver pod nazivom Sequoia, sa pregršt novih karakteristika produktivnosti. Preslikavanje telefona će, na primjer, dovesti iPhone upozorenja direktno na laptop koji se pojavljuju direktno pored Mac obavijesti.

MacOS će takođe podržavati mogućnost da se prozori otvaraju na ekranu u određenim oblastima, kao što je jedan pored drugog – koncept koji je popularizovao Microsoft Windows.

Video konferencije dobijaju pregled izlagača, tako da korisnici mogu vidjeti šta će podijeliti prije nego što to podijele. Apple također uvodi zamjene u pozadini za pozive, tako da korisnici mogu sakriti veš iza sebe.

U međuvremenu, korisnici AirPods-a moći će odgovoriti ili odbiti poziv samo klimanjem ili odmahivanjem glavom. A novo praćenje vitalnih znakova na Apple Watch-u može obavijestiti korisnike kada se možda razbole, na osnovu signala poput tjelesne temperature i otkucaja srca.

Vision Pro ažuriranje

Samo nekoliko mjeseci nakon lansiranja, Apple je pokazao nekoliko nadogradnji koje dolaze na softver koji pokreće njegove Vision Pro slušalice za virtualnu stvarnost.

Tokom svog najnovijeg poziva o zaradi, Cook je rekao da je više od polovine kompanija sa liste Fortune 100 već kupilo Apple Vision Pro. “[Mi] istražujemo inovativne načine da ga koristimo za stvari koje prije nisu bile moguće,” dodao je.

Vision OS 2 obećava da će ponuditi bogatija iskustva za korisnike, kao što je širi ekran za radne stanice, novi pokreti rukama koji vam omogućavaju da provjerite trajanje baterije ili otvorite početni ekran, te uđete dublje u fotografije u vašoj biblioteci, zahvaljujući naprednom mašinskom učenju koje pruža prirodniju dubinu.

Kompanija je takođe rekla da dodaje više mogućnosti korisnicima da snimaju prostorne video zapise.

Apple također donosi Vision Pro u više zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Kinu, Japan, Singapur i Australiju, ovog ljeta.

Nadogradnje bi također mogle povećati prodaju skupog Vision Pro-a, koji počinje od 3,499 dolara. Potražnja za Appleovim novim slušalicama je navodno slaba.