generalni sekretar nato

Sve teža situacija za Kijev: Stoltenberg kaže da bismo trebali biti spremni i na loše vijesti iz Ukrajine

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da zapadni vojni savez treba biti spreman na loše vijesti s ukrajinske fronte dok se Kijev nastavlja braniti od ruske invazije.

'Ratovi se odvijaju u fazama', rekao je Stoltenberg u subotu u intervjuu njemačkoj televiziji ARD. 'Moramo podržati Ukrajinu i u dobrim i u lošim vremenima', rekao je.

'Trebali bismo biti spremni i na loše vijesti', dodao je Stoltenberg, ali nije bio konkretniji.

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada zapadni saveznici raspravljaju o municiji i financijskoj pomoći za Ukrajinu i dok Moskva povećava broj svojih trupa. Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u petak dekret o povećanju broja vojnika za oko 170.000 na ukupno 1,3 miliona.

Prve crte fronta tek su se malo pomaknule posljednjih mjeseci unatoč protuofenzivi Kijeva tokom ljeta. Ali Ukrajinci su upotrijebili krstareće rakete kako bi potisnuli rusku flotu u Crnom moru i nanijeli im štetu duboko u ruskom teritoriju.

'Ovo su velike pobjede iako nisu uspjeli pomaknuti liniju fronta', rekao je Stoltenberg u intervjuu.

Stoltenberg je pozvao članice NATO-a da pojačaju proizvodnju municije, žaleći se na fragmentirano stanje europske obrambene industrije.