Drug Stari

Sve Titove žene: Zbog jedne je uzeo i lažno ime, ali nije završilo dobro

Josip Broz Tito "zvanično" je imao četiri žene. Iako je bio cijenjeni vođa i žene su ga voljele, jedna djevojka ga je napustila.

Riječ je o Herti Has, nekadašnjoj zagrebačkoj studentkinji i banjalučkoj misici, jedinoj Maršalovoj ljubavi koja ga je napustila jer nije htjela da trpi njegovo ponašanje.

Herta Has bila je jevrejskog porijekla, a rođena je u Mariboru 1914. godine. Revolucionarnom radničkom pokretu pristupila je još kao student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, član SKOJ-a postala je 1934, a član KPJ 1938. godine.

Josipa Broza upoznala je prvi put 1937. godine u Parizu, da bi ljubavnu vezu njih dvoje započeli poslije dvije godine u Zagrebu.

Kako je planula ljubav

U dokumentarnom filmu Lordana Zafranovića "Tito - posljednji svjedoci testamenta" iz 2011. Herta Haas ispričala je kako je buknula ljubav između nje i Tita, a iznijela je i još neke interesantne detalje.

"Proljeće počinje, moje se koleginice već udaju, sve imaju momke. Ja imam bezbroj udvarača, ali nemam momka, naprosto nije išlo... Kada sam sa društvom studenata otišla u Banjaluku, tamo smo držali jedan politički miting i poslije toga smo uveče imali zabavu. Na toj zabavi sam, kojim čudom, bila izabrana za mis Banjaluke, ni kriva ni dužna! I dobila sam dva lijepa porculanska servisa, jedan za crnu kafu, jedan za bijelu kafu, koje i još danas čuvam", prisjećala se tada Herta.

Ona se nakon Banjaluke vraća u Zagreb, da bi joj funkcioner SKOJ-a Leo Mates po povratku rekao da narednog dana u 12 mora da ode do parka preko puta hotela Park i nađe se s jednim čovjekom. Njoj se nikako nije išlo, jer je taj dan trebalo da ima ispit, ali je preko volje, na kraju, ipak pristala:

"Kada sam u 12 sati došla u park imam koga da vidim - Stari! Mi smo tako jedno drugom pali u zagrljaj, da je bilo toliko očito da tu više nema natrag..."

Par je počeo da živi zajedno, a nastanili su se u jednoj iznajmljenoj kući u Zagrebu, pod lažnim imenima Marija Šarić i inženjer Slavko Babić.

Njihova veza trajala je kratko, do izbijanja Drugog svjetskog rata 1941. godine, jer je Tito u maju po zadatku morao da otputuje u Beograd gdje je upoznao novu, mlađu ljubav, partijsku kurirku Davorjanku Paunović Zdenku.

Trudnoća i hapšenje

Jedino što nije mogla da podnese bilo je Titovo "švrljanje" sa drugim ženama... Herta Has ostala je u Zagrebu u poodmakloj trudnoći, a nekoliko dana poslije Titovog odlaska rodila je sina Mišu.

Uhapšena je neposredno prije nego što je trebalo da se skloni u partizane, a bebu je usvojila jedna folksdojčerska porodica, pa je Miša tako preživio. Poslije pregovora partizana i nacista 1943. godine Herta Has je razmijenjena, nakon čega je jedno vrijeme provela u Vrhovnom štabu Narodnooslobodilačke vojske.

Tito i Herta sreli su se ponovo 1943. godine u Jajcu na Drugom zasjedanju AVNOJ-a. Kada je vidjela drugu ženu Josipa Broza Tita, istog dana ostavila je sve i vratila se u Sloveniju.

Jedina koja je Titu rekla ne

Ipak, poslije smrti Davorjanke 1946. godine Tito je navodno pisao Herti i molio je da se vrati. Jugoslavijom je tada kolao trač da je Titovo pismo bilo dugo 16 strana, dok je Herta odgovorila u samo dvije rečenice:

"Dragi moj, Herta Has trpi poniženje od muškarca samo jednom. Ne padam dva puta na kolejna pred istim čovjekom".

Ona se nakon toga ponovo udala i rodila dvije kćerke, a poslije Drugog svjetskog rata radila je u Ministarstvu industrije i rudarstva Hrvatske i kao sekretarica u Saveznom izvršnom vijeću, prenosi Kurir.

Živjela je bez publiciteta, a umrla je 5. marta 2010. godine u Beogradu, u 95. godini. Prema vlastitoj želji, sahranjena je u krugu najuže porodice na Pobreškom groblju u Mariboru.