radio kao agent

Sve za Castra: Američki diplomata optužen da je decenijama bio kubanski špijun

Bivši američki ambasador u Boliviji optužen je pred federalnim sudom da je djelovao kao tajni strani agent u korist Kube, prema sudskim dokumentima koji su otvoreni u ponedjeljak.

Manuel Rocha, 73-godišnji bivši američki diplomat, "podržavao je Republiku Kubu i njenu tajnu misiju prikupljanja obavještajnih podataka protiv Sjedinjenih Američkih Država, služeći kao tajni agent kubanskih obavještajnih službi", napisali su tužitelji.

Dugogodišnji ambasador

Rocha je služio kao američki ambasador u Boliviji od 2000. do 2002. i zamjenik glavnog službenika Odjela za interese SAD na Kubi tokom 1990-ih.

Rocha je također radio za američku ambasadu u Dominikanskoj Republici 1980-ih, potom za američki konzulat u Italiji te u različitim ulogama za američke ambasade u Meksiku i Argentini.

Na nekoliko sastanaka s tajnim zaposlenikom FBI-a, koji se predstavljao kao član kubanske obavještajne službe, Rocha je spominjao SAD kao "neprijatelja" i hvalio kubanskog revolucionara i političara Fidela Castra.

Rušenje aviona

Rocha je naveo da je bio "zadužen" za ono što je opisao kao "rušenje malih aviona" - za što tužitelji vjeruju da je bio incident tokom Rochinog mandata koji je radio za State Department u Havani kada je Kuba oborila dva nenaoružana aviona, kojima su upravljali članovi "Brothers to the Rescue" (grupa sa sjedištem u SAD koja se protivi Castrovoj vladi), i ubila je četiri muškarca.

U optužnici, tužitelji kažu da je kubanska vlada godinama radila na regrutiranju osoba u SAD za pomoć u prikupljanju obavještajnih podataka, uključujući pojedince unutar američke vlade.

Kao zaposlenik State Departmenta, Rocha je imao "jedinstven" pristup vladinim informacijama koje nisu javne, rekli su tužitelji.

Rocha je uhapšen, rekao je CNN-u izvor, a očekuje se da će se pojaviti pred saveznim sudom u Miamiju.