Svijet

Švedska: Pronađena nova pukotina na Sjevernom toku iz koje curi plin

Švedska obalna straža navodno je pronašla četvrto curenje plina na plinovodu Sjeverni tok.

Obalna straža je rekla da je locirala curenje nakon što su u ponedjeljak dva cjevovoda koji vode iz Rusije u Njemačku oštećena na ukupno tri mjesta, piše švedski list Svenska Dagbladet.

“Dva od ova četiri oštećenja nalaze se u švedskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni”, rekla je za list glasnogovornica obalne straže Jenny Larsson za novine. Druga dva oštećenja nalaze se u danskoj isključivoj ekonomskoj zoni.

Izvor iz britanskih odbrambenih snaga rekao je za Sky News da su curenja na plinovodu u Baltičkom moru povezana s korištenjem podvodnih eksplozivnih naprava detoniranih na daljinu.

Dodao je da su mine mogle biti spuštene na morsko dno na dugom konopu, ispuštene preko boka broda ili postavljene pored plinovoda podvodnim dronom prije par mjeseci ili čak godina.

Kada je otkriveno prvo curenje plina, plin je u Baltičko more curio već tri dana. Švedski nacionalni seizmološki centar prethodno je rekao da su stanice zabilježile “snažne podmorske eksplozije” u području gdje je došlo do curenja plina.

“Nema sumnje da su to bile eksplozije”, rekao je Bjorn Lund, seizmolog sa Univerziteta Uppsala koji je dio švedske nacionalne seizmičke mreže.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare