pakt

Švedski parlament usvojio kotroverzni sporazum o odbrani sa SAD: Amerikancima odobrili pristup vojnim bazama

Švedski parlament izglasao je kontroverzni sporazum o odbrani sa Sjedinjenim Državama kojim se američkoj vojsci odobrava pristup švedskim bazama širom zemlje.

Prema paktu, Sporazumu o saradnji u oblasti odbrane (DCA), američka vojska sada ima pravo da koristi svih 17 švedskih vojnih baza u kojima prva može izgraditi svoje zgrade u bazama. U isto vrijeme, američka vojna vozila, brodovi i avioni mogu se slobodno kretati švedskom teritorijom i ne smiju se ukrcavati niti podlijegati provjerama bez američkog pristanka.

Svrha sporazuma je, kako je navela švedska vlada, omogućiti Sjedinjenim Državama da pruže brzu pomoć Švedskoj u slučaju krize. Sporazum također ima za cilj jačanje kapaciteta Sjevernoatlantskog saveza (NATO) za odbranu baltičkih država i Finske.

Ljevica i stranka Zelenih u švedskom parlamentu glasale su protiv tog sporazuma. Hakan Svenneling, portparol za vanjsku politiku Ljevice, izrazio je razočarenje zbog usvajanja sporazuma.

Članovi parlamenta iz obje stranke kritizirali su vladino postupanje prema sporazumu, opisujući ga ne samo kao naivno nego i glupo, u članku objavljenom u švedskim dnevnim novinama Aftonbladet.

Prema švedskoj televiziji, Lijeva stranka i Zeleni kritikovali su nedostatak odredbi u sporazumu u vezi s nuklearnim oružjem, suprotstavljajući ga sličnim sporazumima u Danskoj i Norveškoj.

Švedska trenutno ne dozvoljava raspoređivanje nuklearnog oružja na svom tlu u miru. Švedski premijer Ulf Kristersson nedavno je, međutim, rekao da bi pitanje nuklearnog oružja u vrijeme rata moglo biti preispitano.

U martu se Švedska zvanično pridružila NATO-u kao 32. članica alijanse, napuštajući svoju dugogodišnju nesvrstanu vojnu politiku, podsjeća Xinhua.