Svijet

Švedski premijer: Provokacije protiv Kur'ana postale ozbiljan sigurnosni problem

Švedski premijer Ulf Kristersson izjavio je da su se provokacije protiv Kur'ana (spaljivanje Kur'ana) pretvorile u ozbiljan sigurnosni problem u njegovoj zemlji i da njegova vlada radi na rješavanju tog problema.

Kristersson je održao konferenciju za novinare s ministrom pravosuđa Gunnarom Strommerom o sigurnosnom problemom nastalom s paljenjem primjeraka Kur'ana u Švedskoj posljednjih sedmica i koracima koje treba poduzeti da se zaštiti društvo.

Naveo je kako se usljed ovakvih provokacija imidž Švedske promijenio u svijetu.

"Ova situacija i stvari koje se protiv nas čine kako bi se spriječilo naše članstvo u NATO-u, kao i rusko-ukrajinski rat ozbiljno ugrožavaju našu sigurnost. Vlada radi na sprječavanju ovih ozbiljnih sigurnosnih problema, moguće da ćemo usmjeriti unutrašnje kontrole u tom smjeru", kazao je Kristersson.

Strommer je, s druge strane, istaknuo da ne planiraju mijenjati obim zločina iz mržnje kako bi uključili zabranu svetih knjiga, već ispituju kako bi se Zakon o javnom redu mogao izmijeniti kako bi se i policiji i vladi dalo više ovlasti za sprečavanje spaljivanja svetih knjiga.

Salwan Momika, porijeklom Iračanin, spalio je Kur'an pod policijskom zaštitom ispred džamije u Stockholmu prvog dana Kurban-bajrama, 8. juna.

Momika je također 20. jula pod policijskom zaštitom gazio Kur'an i iračku zastavu ispred Ambasade Iraka u Stockholmu.

U januaru je Rasmus Paludan, danski lider krajnje desnice, spalio primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Stockholmu što je izazvalo osude u islamskom svijetu.