Vijesti

Sven Alkalaj: Najvažnije je da se obavi rasprava o stanju u BiH jer svjedočimo zveckanju oružjem i najavljuje se raspad

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija trebalo bi u srijedu, 3. novembra, razmatrati situaciju u Bosni i Hercegovini i produženje Misije EUFOR-a u BiH čiji mandat ističe s 5. novembrom - potvrdio je u izjavi za Fenu ambasador i stalni predstavnik BiH pri Ujedinjenim nacijama Sven Alkalaj.

U međuvremenu se održavaju sastanci i konsulatacije iza zatvorenih vrata između predstavnika članica zemalja Vijeća sigurnosti UN-a, u kojima ne učestvuje BiH budući da nije članica Vijeća sigurnosti.

Sjednica je prvobitno trebala biti održana danas, ali je odgođena jer, kako kaže Alkalaj, nije bio usaglašen tekst rezolucije kojom bi se trabao produžiti mandat snaga EUFOR-a te zbog dogovora kako uopće održati sjednicu o stanju u BiH.

"Kako je poznato Rusija i Kina ne priznaju legitimitet visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta i s tog stanovišta sve konotacije koje bi bile vezane za visokog predstavnika za njih su diskutabilne", pojašnjava Alkalaj.

Kaže da je teško reći šta se može očekivati od sutrašnje sjednice, budući da se razgovori odvijaju bez BiH te se iza zatvorenih vrata pregovara o svim elementima rezolucije koju treba usvojiti Vijeće sigurnosti kao najznačajniji organ Ujedinjenih nacija.

Alkalaj naglašava da je za njega najvažnije da se obavi rasprava o stanju u BiH budući da "svjedočimo zveckanju oružjem i najavljuje se raspad BiH" zbog čega je od iznimne važnosti da se o tome očituje Vijeće sigurnosti UN i zauzme stav.

"Stav koji zauzme Vijeće sigurnosti je obavezan za sve članice. Izvještaj koji je Schmidt pripremio za Vijeće sigurnosti sam imao priliku vidjeti i on odražava pravo stanje u BiH i vjerno ocrtava situaciju",navodi Alkalaj.

Stoga naglašava da je cijeli koncept sastanka da se na bazi izvještaja visokog predstavnika održi rasprava i da zemlje članice iskažu svoje mišljenje i izađu s prijedlozima šta dalje učiniti.

Visoki predstavnik Christian Schmidt upozorio je u tom izvještaju da je BiH u neposrednoj opasnosti od raspada i da postoji "vrlo stvarna" mogućnost novih sukoba.

U izvještaju koji bi Schmidt trebao podnijeti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, prvom takvom od kada je 1. augusta imenovan na tu dužnost, navodi se da ukoliko separatisti iz Republike Srpske izvrše svoju prijetnju ponovnom stvaranjem vlastite vojske, više međunarodnih mirovnih snaga trebalo bi biti poslano u BiH kako bi se spriječili novi sukobi.

U svom prvom izvještaju otkako je preuzeo dužnost Schmidt, koji je bivši ministar u njemačkoj vladi, upozorio je da se BiH suočava s "najvećom egzistencijalnom prijetnjom u poslijeratnom razdoblju", a kao jedan od primjera za to izdvojio je prijetnju člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika povlačenjem iz državnih institucija, uključujući Oružane snage BiH.

Schmidtova upozorenja izrečena su dok je Vijeće sigurnosti UN-a pripremalo svoju godišnju rezoluciju kojom se obnavlja mandat za EUFOR, a glasanje o tome očekuje se u srijedu, 3. novembra.