BHDoktor

Svi je jedemo, a nismo svjesni koliko je opasna: Zbog jedne sitnice zelena salata može biti otrovna

zelena salata

Trovanja povezana sa svježom zelenom salatom i salatama u vrećicama uzrokovala su veći broj smrtnih slučajeva nego bilo koja druga vrsta hrane u proteklih pet godina. Objavljen je izvještaj američkog časopisa "Consumer Reports" koji sadrži popis 10 najopasnijih namirnica na temelju analize podataka o prenosivim bolestima koje se prenose hranom. Podaci su prikupljeni od strane Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) i Ministarstva poljoprivrede u Sjedinjenim Državama u periodu od 2017. do 2022. godine. Iznenadivši mnoge, zelena salata se našla na vrhu liste najrizičnijih namirnica.

Trovanja povezana sa svježom zelenom salatom i salatama u vrećicama (koje se prodaju u supermarketima) uzrokovala su veći broj smrtnih slučajeva nego bilo koja druga vrsta hrane u proteklih pet godina, izvještava "Consumer Reports".

Zelena salata se ističe kao najrizičnija namirnica

Jedan od mogućih izvora kontaminacije je voda koja se koristi za navodnjavanje polja na kojima se uzgaja salata. Naime, kada gnojivo iz obližnjih farmi dospije u sustav za navodnjavanje salate, bakterije iz životinjskog izmeta mogu se prenijeti na nju.

U periodu od 2017. do 2022. godine, ukupno 614 osoba u Sjedinjenim Državama zaraženo je bakterijom E. coli, kao i listerijom koja se nalazi u lisnatom povrću. Nažalost, od tih 614 osoba, njih jedanaest je preminulo od posljedica trovanja.

Zelena salata je prepoznata kao najrizičnija namirnica

Najveći rizik predstavljaju salate u vrećicama koje su označene kao već oprane, što dovodi do toga da mnogi ljudi ne peru salatu prije pripreme i konzumacije. Stručnjaci savjetuju da uvijek kupujete cijele glavice salate i uklanjate vanjske listove koji mogu biti prljavi i kontaminirani.

Na drugom mjestu liste najrizičnijih namirnica nalaze se jaja, a slijede ih tunjevina, kamenice, krumpir i sir.