recepti

Svi su ludi za sladoledom s pistacijama, evo kako ga veoma jednostavno napraviti kod kuće

Koristite li barem jednu društvenu mrežu, onda ste dosad zasigurno naletjeli na sveprisutan sladoled s pistacijom.

Dolazi u različitim formama, a među najpopularnijima je svakako onaj u kojem se kombiniraju nježan, kremasti sladoled od vanilije i gusti, orašasti preljev od pistacije. Pa, ako vam se baš takav sladoled ovih dana jede, a nije vam lako dostupan ili jednostavno mislite da sami možete napraviti bolji, nastavite čitati.

Prvo, trebat će vam dobar recept za sladoled od vanilije koji ćete napraviti prvo, spremiti u zamrzivač i čekati da se stisne. Dok je sladoled u zamrzivaču, vi ćete krenuti s pripremom paste od pistacije.

U slučaju da se ne osjećate dovoljno ambiciozno za izradu sladoleda od vanilije u vlastitoj kuhinji, uvijek ga možete i kupiti. Od opcija koje su dostupne u supermarketima, posebno izdvajamo Croccantino bourbon vaniliju (oko 6 eura), a sviđa nam se i bourbon vanilija koju proizvodi slastičarnica Torterie Macaron (6,50 eura). Osim toga, uvijek pristojan odabir bit će i vanilija brenda Haagen Dasz (oko 7 eura).

Kada je sladoled od vanilije, domaći ili kupovni, u zamrzivaču, na redu je idući korak. Da biste napravili pastu od pistacije, najprije je potrebno napraviti karamel umak od šećera. Stavite ga u širu i dublju posudu s debljim dnom, pustite da se otopi pa ga tek tada kratko promiješajte. Cijelo vrijeme dok se karamel kuha, budite prisutni u kuhinji, jer prebrzo zagori, a tada mu nema spasa. U karamel možete dodati i prstohvat soli, bit će još ukusniji.

Za (praline) pastu od pistacije će vam trebati:

150 g očišćenih pistacija

120 g bijelog šećera

malo soli

Za vrijeme dok se karamel kuha, kratko tostirajte pistaciju. Rasporedite je po papiru za pečenje i kada je karamel gotov, prelijte ga po pistaciji. Pustite da se stisne, ohladi i postane tvrd poput tvrdog bombona, a zatim sve zajedno prebacite u blender ili posudu od štapnog miksera i miksajte dok ne dobijete pastu.

Ovaj dio trajat će duže nego što ste očekivali i, ako imate slabiji mikser, obavezno ćete trebati raditi stanke svakih pola minute miksanja, kako se mikser ili blender ne bi pregrijali i prestali raditi. Miksajte dok ne dobijete gustu pastu.

Nakon toga, pastu možete koristiti zasebno ili je pomiješati s otopljenom bijelom čokoladom. Želite li dio paste spremiti za poslije, stavite je u teglicu, držite u hladnjaku i potrošite unutar mjesec dana.