Oprezno

Svi vole sendvič, ali jedan sastojak može uzrokovati dijabetes i brojne komplikacije

Bijeli hljeb je omiljen zbog svoje teksture i praktičnosti, ali se povezuje sa povećanim rizikom od nakupljanja visceralne masti
sendvič

Gotovo da nema osobe koja ne voli da jede sendvič, ali malo ko zna je on jedan od glavnih krivaca za nakupljanje masti koja obuhvata crijeva, jetru, te čitav stomak.

Masne naslage na stomaku nisu samo zadebljani sloj kože koji zovemo salo, već mogu da oblože arterije i dovedu do niza zdravstvenih problema.

Dijetetičarka Lory Walker rekla je da je jedan sastojak sendviča najčešći krivac za ovu opasnu mast koja može da oteža optimalno funkcionisanje naših unutrašnjih organa.

"Bijeli hljeb je omiljen zbog svoje teksture i praktičnosti, ali se povezuje sa povećanim rizikom od nakupljanja visceralne masti. Rafinisanom brašnu koje se koristi u belom hljebu nedostaju vlakna i hranljive supstance koje se nalaze u cjelovitim žitaricama, što dovodi do brzih skokova nivoa šećera u krvi“, rekla je.

Dijetetičarka je dodala da se bijeli hljeb brzo vari, što znači da se brzo pretvara u glukozu, a višak glukoze može da se skladišti kao visceralna mast u tijelu.

"Ta mast je posebno opasna jer je tijelo ne metaboliše dobro, a može da doprinese ozbiljnim zdravstvenim problemima poput dijabetesa, bolesti srca i moždanog udara“, upozorila je dijetetičarka i savjetovala da bijeli hljeb zamijenimo alternativima poput cjelovitih žitarica.

Mnogim istraživanjima je dokazano da ječam, proso, integralna riža, zob, raž, kinoa imaju izuzetno povoljan efekt na ljudsko zdravlje. Cjelovite žitarice su osnovna namirnica u nekim od najzdravijih stilova ishrane, kao što je mediteranska.

One sadrže vlakna koja usporavaju apsorpciju hrane i kao rezultat toga smanjuju povećanje šećera u krvi. Odličan su izvor antioksidansa, esencijalnih minerala i dijetalnih vlakana.