odgovor putinu

Svijet se bliži opasnoj tački: NATO pokrenuo razgovore o raspoređivanju nuklearnog oružja, vade ga iz skladišta

NATO razgovora o raspoređivanju većeg broja nuklearnog oružja, vađenju naoružanja iz skladišta i stavljanja ga u stanje u pripravnosti s obzirom na sve veću prijetnju Rusije i Kine, rekao je danas šef saveza.

Jens Stoltenberg je za britanske novine Telegraph rekao da članice NATO-a razgovaraju o korištenju transparentnosti glede svog nuklearnog arsenala kao sredstva za odvraćanje.

"Neću govoriti o operativnim pojedinostima o tome koliko nuklearnih bojnih glava bi trebalo biti stavljeno u funkciju, a koje će biti pohranjene, no trebamo se konsultirati o ovim pitanjima. To je upravo ono što radimo", rekao je za novine.

"Transparentnost pomaže prenijeti izravnu poruku da smo mi, naravno, nuklearni savez", rekao je generalni sekretar NATO-a.

"Cilj NATO-a, naravno, svijet je bez nuklearnog naoružanja, no dokle god nuklearno oružje postoji, mi ćemo ostati nuklearni savez jer svijet u kojem Rusija, Kina i Sjeverna Koreja imaju nuklearno oružje, a NATO ne, opasniji je svijet", dodao je.

Stoltenberg je prošle sedmice rekao da je nuklearno oružje "konačna sigurnosna garancija" NATO-a i sredstvo za očuvanje mira.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u više navrata upozorio da bi Moskva mogla upotrijebiti nuklearno oružje kako bi se odbranila u ekstremnim okolnostima. Moskva optužuje Sjedinjene Američke Države i njihove evropske saveznike da guraju svijet na rub nuklearnog sukoba tako što Ukrajinu opskrbljuju oružjem vrijednim više milijardi dolara, a ono se koristi za napade na ruski teritorij.

NATO, koji je preuzeo veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći za Kijev, rijetko javno govori o nuklearnom oružju iako je poznato da SAD u nekoliko lokacija u Evropi ima raspoređene nuklearne bombe.

Podsjetimo, ruska vojna vježba razmještanja taktičkog nuklearnog oružja i njegova ispaljivanja, koju je nedavno naredio ruski predsjednik Vladimir Putin, izvedena je uz granicu s Ukrajinom te je uključivala transfer lažnih nuklearnih bojevih glava do skladišnih tačaka i aerodroma, gdje su ukrcane na bombardere, objavila je posebna nuklearna postrojba ruske vojske.