NAPAD NA RAFAH

Svijet se nada primirju, ali Izrael je prelomio: Plan za napad na zadnju enklavu u Gazi je spreman

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ove će sedmice sazvati sastanak izraelske ratne vlade kako bi s ministrima raspravio pojedinosti o napadu na Rafah, grad na jugu Gaze u koji se sklonila većina Palestinaca koji žive na sa svih strana blokiranom palestinskom teritoriju. Izraelski mediji prenose kako je premijer predstavio plan o evakuaciji Rafaha kako bi se izbjegle civilne žrtve. Netanyahu je u subotu kasno navečer ministrima prenio zaključke s pregovora o primirju s Hamasom koji su tokom vikenda vođeni u Parizu, a dogovoreno je da se nastave u Katru koji je jedan od glavnih posrednika između Izraela i Hamasa. Dio razgovora vodit će se i u Egiptu, koji se priprema za potencijalni egzodus Palestinaca iz Gaze preko južne granice.

Netanyahu je time poslao poruku da Izrael ne odustaje od napada na grad s preko milion ljudi, većinom izbjeglica iz drugih dijelova Gaze, u kojem bi kopnena ofanziva bila jednaka strašnom krvoproliću zbog čega već sedmicama koliko se kopnena invazija spominje prosvjeduju svi izraelski saveznici, pogotovo SAD. Netanyahu je u intervjuu za CBS rekao da dogovor o primirju može samo odgoditi operaciju, ali je neće spriječiti.

"Ne možemo tamo ostaviti upravu Hamasa. Ne možemo u Rafahu ostaviti četvrtinu Hamasovih jedinica i reći da je to u redu. Ako se dogovorimo, operacija će biti malo odgođena. Ali dogodit će se. Ako se ne dogovorimo, onda idemo u akciju. To treba napraviti", rekao je izraelski premijer koji se ovog vikenda suočio s prosvjedima jednako velikim i žestokim kao što su bili prije 7. oktobra i početka rata u Gazi, na kojima se zbog nedemokratskih poteza tražio njegov odlazak. Mnogi Izraelci i sada, usred rata, traže prijevremene izbore i ne slažu se s Netanyahuovom koalicijskom ultradesnom vladom koja ne samo da ne želi odustati od sravnanja Gaze sa zemljom već tamo žele izgraditi nova palestinska naselja. Pogotovo su glasni članovi porodica talaca koji žele da vlada učini sve da ih vrati doma žive i što prije, a ne da ih žrtvuje za upitnu vojnu pobjedu. Hamas je nakon posljednjih pregovora izjavio da neće pustiti nove taoce bez dogovora o trajnom primirju. Osim toga, sve su glasniji oni koji traže konačno rješenje s dvije države, a to je bila i poruka s upravo održanog sastanka G20. Međutim, bilo kakva akcija u tom smjeru nemoguća je dok su na vlasti najveći izraelski desničari, ministri koji žive u spornim naseljima na palestinskim područjima i koji su nekad samo mogli sanjati o mainstream politici, a onda ih je sudski pritisnut Netanyahu doveo na vlast kako bi sam ostao na njoj.

U Parizu su postavljene osnovne konture dogovora o novom primirju kojem se nada cijeli svijet. Između 30 i 40 zarobljenih izraelski talaca bilo bi pušteno na slobodu, a bili bi razmijenjeni za do 300 palestinskih zatvorenika. Prekid vatre trajao bi do šest sedmica. U Gazu bi bili propušteni konvoji s humanitarnom pomoći za Gazu.

Prekid u borbama poklapao bi se s muslimanskim svetim mjesecom ramazanom, mjesecom posta i molitve, no post i molitva, rekli bi neki, za stanovnike Gaze traju već četiri mjeseca.

Egipatski izvori rekli su da bi se u vrijeme pauze od borbi nastavilo s pregovorima i da bi se tada pokušalo riješiti pitanje ostalih izraelskih talaca, kojih je u Gazi 134. Pauza bi pomogla i bolnicama u Gazi. Od njih 34, samo 13 funkcionira, i to djelomično ili minimalno. Guardian napominje da bi ove sedmice, budući da se izraelski udari iz zraka i s mora nastavljaju, brojka poginulih Palestinaca mogla prijeći strašnih 30.000.

Iako je izraelska vlada pod pritiscima sa svih strana, prošle je sedmice, večer uoči dolaska pregovaračkih delegacija u Pariz, Netanyahu objavio detalje izraelskog plana o Gazi nakon rata. Tamo nema ni riječi o palestinskoj samoupravi već bi Gaza bila razoružana, Izrael bi preuzeo nadzor nad sigurnošću, a uveli bi se i programi deradikalizacije u škole i druge institucije koje bi vodile susjedne arapske zemlje.