ŠEF WHO-A

Svjetska zdravstvena organizacija: Isporuke osnovnih zaliha Gazi moraju se hitno nastaviti

Naglasio je da mora doći do prekida nasilja, oslobađanja preostalih talaca i okončanja opsade

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus naveo je da se isporuka osnovnih zaliha opkoljenom palestinskom Pojasu Gaze hitno mora nastaviti.

"Isporuke osnovnih zaliha u Gazu moraju se hitno nastaviti i vratiti barem na nivoe dostignute tokom nedavnog primirja, ali je potrebno mnogo više od toga", naveo je na društvenoj mreži X Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Napominjući da su civilima u Gazi potrebna zaštita, hrana, voda, sklonište, sanitarije i lijekovi, on je rekao da je povrijeđenima potrebna pomoć i njega, a zdravstvenim radnicima zaštita i zalihe za pružanje njege.

"I kao što smo više puta upozoravali, prenaseljenost uzrokovana masovnim raseljavanjem stanovništva i nesigurnim životnim uslovima - povećava rizik od bolesti", dodao je on.

Naglasio je da mora doći do prekida nasilja, oslobađanja preostalih talaca i okončanja opsade.

Izraelska vojska intenzivno je nastavila napade širom Pojasa Gaze u petak rano nakon završetka humanitarne pauze, a prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze u petak je najmanje 178 Palestinaca ubijeno, a 589 povrijeđeno.

Otkako je Izrael pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra prema podacima vlasti u Gazi ubijeno više od 15.000 Palestinaca, među kojima 6.150 djece.