Ekonomija

Svjetske berze rastu četvrtu sedmicu zaredom

Na svjetskim su berzama cijene dionica i prošle sedmice porasle jer su ulagači uvjereni da je ciklus zaoštravanja monetarne politike završen, pa se već špekulira i o skorašnjem smanjenju kamatnih stopa. Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice porastao 1,3 posto, na 35.390 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1 posto, na 4559 bodova, a Nasdaq indeks 0,9 posto, na 14.250 bodova.

Rast indeksa četvrtu sedmicu zaredom zahvaljuje se uvjerenju ulagača da je američka centralna banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa jer svi posljednji podaci pokazuju da inflacija u SAD slabi, a da se rast ekonomije usporava. To su potvrdili gotovi svi izvještaji o proizvodnji, raspoloženju potrošača i tržištu rada, objavljeni prošle sedmice. Po svemu sudeći, unatoč oštrom povećanju kamata Feda u posljednjih godinu i po, najveća svjetska ekonomija izbjegnut će recesiju.

Opća slika tržišta je solidna. Unatoč zabrinutosti za ekonomiju i predstojeću blagdansku potrošnju, tržište djeluje održivo uoči perioda u kojem cijene dionica obično rastu, kaže Quincy Krosby, strateginja u firmi LPL Financial.

Sada se ponajviše špekulira o tome kada bi Fed mogao početi smanjivati kamate. Na tržištu novca procjenjuje se da bi prvo smanjenje kamata Feda moglo uslijediti već u martu, a da bi u cijeloj idućoj godini kamate mogle biti smanjene za cijeli postotni bod.

Obim trgovanja bio je prošle sedmice znatno manji nego inače zbog Dana zahvalnosti. Zbog tog se praznika u četvrtak u SAD nije radilo, a u petak se na Wall Streetu radilo skraćeno. Idućih dana najviše će se pratiti podaci o potrošnji na početku sezone blagdanskog šopinga, o čemu bi moglo ovisiti kretanje cijena dionica u trgovačkom, ali i ostalim sektorima.

I na većini evropskih berzi cijene dionica prošle su sedmice porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,7 posto, na 16.029 bodova, a pariški CAC 0,8 posto, na 7292 boda. No londonski FTSE oslabio je 0,2 posto, na 7.488 bodova.