Zdravlje

Svjetski čelnici na samitu u Parizu najavili 1,2 milijarde dolara za proizvodnju vakcina u Africi

Svjetski čelnici, zdravstvene orgnizacije i farmaceutske kompanije najavili su na samitu u četvrtak 1,2 milijarde dolara u finansiranju proizvodnje vakcina u Africi, koja se suočava s brojnim zdravstvenim krizama, uključujući sve veće epidemije kolere.

Afrički akcelerator proizvodnje vakcina "bit će bitan korak prema afričkom tržištu vakcina", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron na otvaranju samita u Parizu, prenosi AFP.

Tri četvrtine ovog finansiranja doći će iz Evrope, rekao je Macron na samitu, kojem su prisustvovali i čelnici iz Bocvane, Ruande, Senegala, Gane, kao i gostujući ministri, zdravstvene organizacije i farmaceutske kompanije.

Njemačka će ovoj shemi pridonijeti 318 miliona dolara, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u videoporuci.

Francuska je uložila 100 miliona dolara, a Velika Britanija 60 miliona dolara, dok su ostali donatori Sjedinjene Države, Kanada, Norveška, Japan i Fondacija Gates.

Shema bi "mogla postati katalizator za promovisanje farmaceutske industrije u Africi i poticanje saradnje između država članica", rekao je na samitu šef Komisije Afričke unije Moussa Faki Mahamat.

Afrika uvozi ''99 posto svojih vakcina po veoma visokoj cijeni'', dodao je.