Politika

Svjetski i evropski zvaničnici danima nas spominju kao sljedeći Putinov cilj. Šta rade ‘naši’?

Ako je iko do sada sumnjao u, po čovječanstvo, opasnu hladnokrvnost Vladimira Putina, posljednih dana može je gledati na djelu.

Već peti dan ruska vojska bombarduje ukrajinske gradove u invaziji kakva nije viđena od vojnih pohoda Adolfa Hitlera koji su izazvali Drugi svjetski rat i najveća stradanaja u historiji čovječanstva.

I motivi su slični. Putin je sam kazao da pokreće 'specijalnu vojnu operaciju' kako bi denacifizirao Ukrajinu, koja je po njemu ustvari ruska tvorevina i suštinski ne postoji.

Putin je svojom potezom faktički ujedinio cijeli zapadni svijet - osim par izuzetaka: Aleksandra Vučića, Milorada Dodika i Aleksandra Lukašenka.

Svojom luđačkim vojnim pohodom Putin je natjerao čak zemlje koje su skoro demilitarzirane kao što je Švedska, te one koji su decenijama neutralne (Švicarska) da promijene svoje politike i šalju oružje u Ukrajinu ili uvode Rusiji sankcije.

Godinama uspavana Evropa koja se previše oslonila na ruske energente i novac oligarha počela se buditi i shvaćati s kakvim čovjekom je ušla u 'koaliciju' i kakve joj prijetnje dahću zavratom.

U tome su evropski, ali i svjetski lideri počeli razmišljati unarpijed, pa targetiraju potencijalno iduće žrtve ruskog autokrate i imperijaliste.

Tako već danima evropski lideri u tom kontekstu spominju BiH.

Kada Jens Stoltenberg, šef NATO-a koji je sedmicama unaprijed upozoravao da svi njegovi podaci ukazuju da će Rusija izvršiti invaziju na Ukrajinu, kaže da bi među sljedećim žrtvama mogla biti i BiH - onda tu ima razloga za djelovanje.

On je istakao da će NATO braniti svaki pedalj teritorije svojih članica, ali i saveznicima.

"Nastavit ćemo pružati podršku državama potpu Gruzije, Moldavije i Bosne i Hercegovine", rekao je Stoltenberg.

Komesar EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell već danima govori o Zapadnom Balkanu.

"Pratimo šta se dešava u državama Zapadnog Balkana", rekao je Borrell ističući da bi situacija u Ukrajini mogla utjecati i na ovaj dio Evrope.

Prije toga, EU je već poslala 500 dodatnih vojnika u BiH u sklopu EUFOR-ove misije Althea. Razlog - situacija u Ukrajini.

Istovremeno, Ambasada Rusije u BiH šalje čudne signale i svakim saopćenjem izlazi iz klasične forme diplomatije te suptilno objavljuje prijetnje da se BiH treba držati po strani i ne izazivati đavola.

Da BiH ostane u fokusu Rusije trudi se Milorad Dodik. On od početka ističe da BiH treba biti neutralna i ne slijediti stav velike većine svijeta. Danas je otišao korak dalje kada je zatražio razgovor sa sankcionisanim šefom diplomatije Rusije Sergejom Lavrovom.

Dodik je, kako se navodi, imao razumjevanja za rusku invaziju te je razgovarano o 'implementaciji dogovora s Vladimirom Putinom iz decembra 2021. godine'.

I dok svijet skreće pažnju na BiH, postavlja se pitanje šta rade tzv. probosanske politike?

Osim što se diplomatski pokušavaju boriti protiv Dodikovih stavova, čini se ništa.

Na to je sinoć upozorio i Ivo Komšić na tribini povodom Dana nezavisnosti BiH u Stocu.

"Generalni sekretar Jens Stoltenberg je rekao da je NATO rasporedio elemente svojih snaga za brzo djelovanje na kopnu, moru i vazduhu. Naglasio je da će te snage braniti svaki pedalj NATO-a, da će nastaviti pružati podršku Ukrajini kao i drugim državama u regionu kojima prijeti Rusija. Slušajte sada - Gruziji, Moldaviju i Bosnu i Hercegovinu. Dakle, nije slučajno Putin prije dva dana nabrojao nas da BiH spada u zonu interesa Rusije. Ukrajina nije u NATO-u. Nisu ni Srbija, ni mi. U NATO-u su i Crna Gora i Sjeverna Makedonija. Albanija je u NATO-u, mi nismo u NATO-u", kazao je, između ostalog, Ivo Komšić na tribini.

Zatim je nastavio i ukazao na opasnost koja vreba.

"Dakle, potpuno je moguć Gruzijski scenarij ovdje. Noćas snage iz Srbije pređu Drinu i zauzmu RS i da je oni priznaju. Dodik može za dva sata sazvati svoju skupštinu i da proglasi nezavisnost. Ruske snage vazdušnim desantom mogu noćas spustiti 50.000 snaga u državu, a niko neće pucati na njih. To je naša situacija", kazao je Komšić na tribini koja je održana prije tri dana.

On je prozvao i državnike BiH

"Gdje su naši državnici? Bakir Izetbegović jučer govori da treba nastaviti razgovore o izbornom zakonu. Gdje on živi? Gledali li televiziju? Znali on šta se zbiva? On vodi vladajuću stranku u ovoj državi. Ima li on mandat da se olako ponaša. Gdje su nam dva druga člana Predsjedništva. Za jednog znam da je planini. gdje je ovaj drugi? Na nekom minderu, gdje sjele. Umjesto da su postrojili rezervnu vojsku, rezervnu policiju… ranije prije sedam dana kada je ovo krenulo. da ima neki sposak da se zna ko šta radi. kako se brani država, na kojim pravcima. Ima ovdje vojnika, znaju kako se to radi…", kazao je Komšić.