nevjrovatno rijetka

Tajanstvena ljubičasta grudva pronađena u drevnim rimskim ruševinama nekada je bila vrednija od zlata

Arheolozi i volonteri koji su iskopavali starorimsko nalazište u Velikoj Britaniji otkrili su "misteriozni" ljubičasti grumen.

Ispostavilo se da je riječ o "nevjerovatno rijetkoj" tvari koja je nekada "vrijedila više od zlata".

Šarena kvržica otkrivena je u odvodu 1.700 godina starih rimskih termi na terenu Carlisle Cricket Cluba, prema Wardell Armstrongu, firmi koja vodi iskapanja.

Zaintrigirani "tajanstvenom grudvom", arheolozi su je poslali u laboratorij na daljnju analizu.

Analiza ga je identificirala kao "nevjerovatno rijetku" grumen tirske ljubičaste boje, poznate i kao carska ljubičasta, objavila je firma 3. maja.

"Stoljećima je Tyrian Purple bila najskuplja i najtraženija boja na svijetu", rekao je Frank Giecco, vodeći arheolog projekta, navodi se u saopćenju.

Tyrian purpurnu boju bilo je "fenomenalno teško napraviti" jer je zahtijevalo "hiljade smrvljenih školjaka" i proizvodila se samo duž mediteranske obale i sjeverne Afrike, rekla je firma. Kao rezultat toga, pigment je bio "skup i vrijedio je više od zlata funta za funtu."

Grumen tirske ljubičaste boje pronađen u kriket klubu Carlisle "otprilike je veličine loptice za stolni tenis", izvijestio je BBC.

"To je jedini primjer za koji znamo u sjevernoj Evropi", rekao je Giecco u saopćenju, i "vjerovatno jedini primjer čvrstog uzorka pigmenta u obliku neiskorištenog pigmenta boje bilo gdje u Rimskom Carstvu."

Tirski ljubičasti pigment uglavnom je sačuvan u zidnim slikama i lijesovima, rekao je Giecco.

Iskapanja starorimskih termi u Carlisleu su u toku.

Carlisle Cricket Club nalazi se u Carlisleu i otprilike 300 milja vožnje sjeverozapadno od Londona.