Životni stil

Tajna sretnog života: Pet koraka do malih pobjeda

Poznate su to riječi američkog pisca Kurta Vonneguta, na koje se mnogi u strahu trznu. Jesam li zakasnio? Propuštam li vidjeti koje su to male stvari u životu?

Možda ste na kraju prošle godine napravili velike planove za sljedeću. Isplanirali ste koncerte, putovanja, rođendane, čekali ste ih s nestrpljenjem, poput doze sreće koju ste si rezervirali u budućnosti. I onda je sve palo u vodu.

Kako do malih pobjeda?

Svaki dan obratite pažnju na barem jednu ili dvije stvari kojima ste zadovoljni. Nemojte bespomoćno slegnuti ramenima i reći da je nemoguće jer je dan bio užasan, jer čak i loše iskustvo ima vrijedan trenutak unutar sebe, samo ga moramo pronaći.

Mike Buchanan, predstavnik grane tzv. pozitivne psihologije, donosi pet savjeta koji će vam pomoći da postavite pozitivnu perspektivu i počnete cijeniti, ali i uočavati, male pobjede u svom životu.

1. Ograničite vrijeme pred ekranima

Mediji i društvene mreže trenutno su prezasićeni sadržajima, od kojih su mnogi i stresni. Donesite odluku koja vam dopušta samo jedanput na dan pročitati vijesti i provjeriti društvene mreže. Ugasite i notifikacije.

2. Budite zahvalni na svom domu i porodici

Svaki dan napravite listu od tri stvari na kojima ste zahvalni u svom domu i podijelite to ukućanima. To mogu biti vaša djeca, ukusan ručak ili sunčan dan. Vježbe zahvalnosti poznat su način poboljšavanja općenitog zadovoljstva životom.

3. Osigurajte sebi male pauze

Zbog rada od kući, ponekad se izgube granice između radnog i slobodnog vremena. I dalje je važno da pravite pauze između aktivnosti te da imate jasno definiran raspored. Svaki dan popijte kafu s nekim, makar i preko video-poziva. Samo zapamtite – koronavirus je zabranjena tema.

4. Podijelite s drugima zadovoljstvo i sreću

Podijelite s ukućanima svoje zadovoljstvo i sreću, time ćete i njima pomoći da se osjećaju bolje te pridonijeti pozitivnoj životnoj atmosferi. Potaknite razgovore o osjećajima s ljudima kojima ste okruženi jer potiskivanje emocija može napraviti puno štete.

5. Dajte priliku novim aktivnostima

Isprobajte nove aktivnosti. U kućanske poslove uključite i djecu, ako ih imate. To je dobar način da provedete zajedničko vrijeme, a i osjećaj učenja ili isprobavanja nečeg novog uvijek je mala pobjeda.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare