čekamo odgovor

Tajna Tegeltijine ostavke: Da li je Dodik digao ruke od Borca?

Šta se dešava u Fudbalskom klubu Borac? Banjalučani su u furioznom ritmu odigrali prvi dio Premijer lige Bosne i Hercegovine.

U 18 kola su nanizali 14 pobjeda uz tri remija i samo jedan poraz za lidersku poziciju sa sedam bodova prednosti ispred Zrinjskog i čak 12 ispred trećeplasiranog Veleža i četvrtoplasiranog Sarajeva.

Značajan kapital

Značajan je to kapital pred odlučujućih 15 kola. Međutim, stižu vijesti koje stvaraju dileme da li će to biti dovoljna zaliha da bi Borac zadržao čelnu poziciju i kao prvi prošao kroz cilj na kraju šampionata.

Prvi indikator da se nešto dešava bila je vijest da je Milan Tegeltija početkom ove godine podnio ostavku na mjesto predsjednika kluba, što je opravdao riječima "da je sazrelo vrijeme da Borac, napravi korak naprijed i imenuje novog predsjednika koji bi bio menadžer kluba u punom kapacitetu".

Potom je uslijedilo nešto mnogo indikativnije - tokom zimskog prijelaznog roka banjalučke redove su napustili Fedor Predragović, Janez Pisek, Ruslan Barski, Gianfranco Pena, Jose Ricardo Cortes i Milan Mijatović, kako su zvanično potvrdili iz Borca na klupskoj Facebook stranici.

Za sada je stigao samo Marko Milošević iz mađarskog Debrecina, možda i kao iznuđeno rješenje, nakon odlaska prvog golmana Mijanovića.

Da li je toliki broj odlazaka u igračkom kadru, uz istovremeno odsustvo pojačanja, znak da ni finansijska situacija nije baš blistava, pogotovo s aspekta Tegeltijine ostavke?

Obrnuti proces

Naglasimo, Tegeltija je aktuelni savjetnik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

I mnogi su njegovo imenovanje na mjesto predsjednika Borca u aprilu 2023. shvatili kao dolazak čovjeka od povjerenja na čelo kluba kojem je Vlada RS nešto prije toga dodijelila dva miliona maraka, da bi se "ugasio požar", odnosno isplatila dugovanja i ekipa otputovala na pripreme.

I na "pogon" tog novca uslijedio je streloviti rezultatski uspon Banjalučana u Premijer ligi.

A da li je sada na djelu obrnuti proces, kao što se priča u kuloarima - odnosno da li povlačenje Tegeltije znači da je i predsjednik RS izgubio zanimanje za ovu (pre)skupu igračku, a za što postoje indicije da se dešava?

Odgovor ćemo dobiti u nastavku Premijer lige BiH čiji drugi dio počinje već za dvije sedmice...