Svijet

Tajne ruskog Vektora: Upoznajte misteriozni labaratorij u kojem rade s najsmrtonosnijim patogenima na planeti

Ruska novinska agencija RIA ovih se dana bavila “američkim laboratorijima za biološko oružje u Ukrajini”. Ruska državna agencija tvrdi da Amerikanci imaju tridesetak takvih postrojenja na tlu Ukrajine te da su Ukrajinci odlučili “uništiti neke od najzaraznijih patogena prije nego li do njih stigne ruska vojska”, a da su “sve naručili Amerikanci”, piše Jutarnji.

Međutim, Britanci su ovih dana podsjetili na ono o čemu ruska propaganda ne govori, a to su ruski laboratoriji s biološkim oružjem, nastali tokom Hladnog rata. Posebno ne o Vektoru, laboratoriju smještenom u Sibiru još za sovjetske ere. Tvrde da se u Vektoru čuva ‘arsenal’ biološkog oružja velikih boginja, antraksa, ebole, HIV-a i virusa Marburg. Valja napomenuti da je riječ o laboratoriju, jednom od dva u svijetu, u kojem se čuva smrtonosni virus velikih boginja. Drugi je u američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Zbog velike opasnosti toga virusa Svjetska zdravstvena organizacija svake dvije godine provjerava sigurnost tih laboratorija, a posljednji je put pregled u Vektoru obavljen 2019. godine.

Taj ruski laboratorij, za koji se smatra da moguće i dalje čuva arsenal biološkog oružja, premda se predstavlja kao državni, centar je za istraživanje virusologije i biotehnologije. Otvoren je na vrhuncu Hladnog rata 1974. godine kao Centar za istraživanje bioterorizma, a upitno je radi li isti posao i danas. I dalje je to strogo čuvano područje ograđeno bodljikavom žicom i naoružanim vojnicima.

Vektor ima dozvolu za rad s najsmrtonosnijim patogenima na svijetu, a smješten je na granici s Kazahstanom, na najsurovijem dijelu zemaljske kugle gdje temperatura zimi pada i na minus 36 stepeni. Rusi tvrde da je laboratorij prekinuo istraživanja na biološkom oružju 1992. godine nakon pada SSSR-a te da je službeno fokusiran na razvoj vakcina protiv smrtonosnih virusa, ali dokaza za tu rusku tvrdnju nema. Prema prošlogodišnjem izvješću State Departmenta, naime, Rusija i dalje ‘održava ofanzivni program biološkog oružja’. Tada je Rusija optužila SAD da razvija biološko oružje u ukrajinskim laboratorijima, što je ovih dana aktualizirala preko svog američkog ambasadora.

Zanimljivo je da je nekadašnji šef Vektora Ilija Drozdov, optužen za pronevjeru, nestao bez traga prije pet godina (2017.), i to nakon što je sedam godina prije otišao s tog radnog mjesta u Mikrob, drugi istraživački institut, koji se bavi bubonskom kugom, antraksom i kolerom. Bio je optužen da je, dok je radio u Vektoru, otuđio 27.000 funti, ali nije nađen ni nakon što ga je Rusija stavila na Interpolovu potjernicu. Suđeno mu je u odsutnosti, a Rusi su uvjereni da se skrasio na Zapadu.

Vjeruje se da je Rusija nastavila s programom nazvanim Biopreparat iz doba Hladnog rata, premda je po konvenciji o biološkom oružju to trebala prekinuti. Istina, od tada se broj zaposlenih u institutu smanjio s 40.000 na 4500, ali i sada se vjeruje da se i dalje radi na biološkom oružju.

U svakom slučaju, ovaj rat u Ukrajini potaknuo je rasprave o mogućoj opasnost od biološkog oružja nađe li se u opasnim rukama. Svi, naime, tvrde da ga nemaju, ali i dalje nedostaju dokazi da je to tačno.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare