Narwhal

Tajvan testirao prvu podmornicu domaće proizvodnje: ‘Današnji dan će ući u historiju’

Tajvan je objavio da je prvi put u vodi testirao sopstvenu podmornicu "odbrambenog tipa" pod nazivom "Narwhal".

Taiwan International Shipbuilding Company objavila je da je "Narwhal" ušao u završnu fazu prihvatnog testiranja u luci.

Zvaničnici kompanije su naveli da je ispitivanje plovnosti, koje je trajalo više od sedam sati, obavljeno u luci u gradu Kaohsiung.

"Današnji dan će ući u historiju", rekla je tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen na ceremoniji održanoj prošle godine u gradu Kaohsiung na jugu zemlje, a povodom porinuća prve podmornice domaće proizvodnje.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva odbrane Wu Qien kritikovao je inicijativu Tajvana i rekao: "Bez obzira na to koliko oružja tajvanske vlasti naprave ili kupe, one neće moći zaustaviti opći trend nacionalne integracije i volju i sposobnost Kineska vojska za odbranu nacionalne nezavisnosti i teritorijalnog integriteta."

Očekuje se da će Tajvan imati četiri podmornice spremne za borbu do 2027. godine, među kojima su i dvije postojeće podmornice klase Chien Lung (Sword Dragon) kupljene od Holandije 1980-ih.

Tokom 1970-ih, ostrvska država je kupila dvije podmornice iz vremena Drugog svjetskog rata od Sjedinjenih Američkih Država koje se sada koriste za obuku.

Kina tvrdi da je Tajvan "otcijepljena provincija", međutim, Taipei insistira na nezavisnosti od 1949. godine i uspostavio je diplomatske odnose s najmanje 14 država i regiona.