Atlas

Talibani ismijavaju Amerikance u njihovoj opremi: Fotka izazvala ogroman bijes u SAD

Legendarna scena američkih vojnika koji zabadaju zastavu SAD na japansko ostrvo Ivo Jima jedna je od najupečatljivijih fotografija Drugog svjetskog rata. Sada je elitni talibanski odred ponovo kreirao tu scenu, ali u Afganistanu i sa talibanskom zastavom.

Pokušavajući da po ko zna koji put utrljaju vojsci SAD so na ranu nanijetu povlačenjem trupa iz Afganistana, jedan odred Talibana ponovo kreirao scenu koja decenijama služi za primjer lavovske borbe američkih vojnika protiv carskog Japana tokom Drugog svjetskog rata.

Pripadnici odreda Badri 313 obukli su se u američku kamuflažnu i taktičku opremu, koju su zarobili posle povlačenja SAD iz Afganistana, i zaboli talibansku zastavu u zemlju.

Fotografija je izazvala ogroman bijes u SAD, na prvom mjestu uperen prema predsjedniku Joeu Bidenu, koji je od prethodne sedmice suočen sa brojnim kritikama zbog haotičnog povlačenja trupa.

“Biden mora da dâ ostavku ili da bude impičovan i odstranjen sa pozicije – napisao je na Tviteru TV komentator John Cardillo.

“Ovo postaje sve gore i gore – dodao je voditelj podkasta i bivša mornarička „foka” Jonathan Gilliam.

Kongresmenka Elis Stefanik istakla je da je ovo Bidenova zaostavština koju čitav svijet sada vidi.

“Smije nam se cijeli svijet – navela je Megan Mekejn, konzervativka, bivša voditeljka i kćerka senatora Johna McCainea, jednog od najglasnijih zagovornika invazije na Afganistan.

Kreiranje nove scene zabadanja zastave na Ivo Jimi samo je poslednje u nizu talibansko smijanje u lice Vašingtonu. Prethodnih dana društvene mreže su bile preplavljene snimcima zarobljenog američkog oružja i tehnike.

Afganistanska nacionalna armija u najvećoj mjeri se predala ili pružila minimalni otpor nakon povlačenja Amerikanaca, a sva oprema sada je u rukama Talibana.

Prema nekim procjenama, oni sada poseduju više od 2.000 „hamvijeva“ i drugih oklopnih vozila, oko 40 letjelica, uključujući helikoptere „crni jastreb“.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare