Vijesti

Talibani uništili bazu Islamske države nedugo nakon eksplozije u Kabulu

Snage talibanske vlade razbile su ćeliju Islamske države na sjeveru Kabula u nedjelju navečer, rekao je glasnogovornik pokreta, nakon što je u eksploziji pored džamije u afganistanskome glavnom gradu poginulo i ranjeno više civila.

Nema potvrde da je operacija izravno povezana s eksplozijom u nedjelju, za koju se čini da je najteži napad u afganistanskom glavnom gradu od povlačenja američkih snaga potkraj augusta.

“ISIS-ova baza potpuno je razorena i svi njezini članovi unutra su ubijeni”

Lokalni ogranak Islamske države ISIS-Korasan već je tvrdio da je poduzimao napade na talibanske ciljeve i ostaje nepovezan s pokretom koji je u augustu pobijedio vladu u Kabulu, podržavanu Zapad.

Talibanski glasnogovornik Zabihula Mudžahid rekao je da je posebna talibanska jedinica izvela operaciju protiv elemenata ISIS-a u kabulskome 17. okrugu, na sjeveru grada u nedjelju navečer.

“ISIS-ova baza potpuno je razorena i svi njezini članovi unutra su ubijeni u tom odlučnom i uspješnom napadu”, objavio je putem Twittera u ponedjeljak ujutro.

Lokalni mediji ranije su izvijestili o teškim sukobima u tom području i stanovnici koji su kontaktirani potvrdili su da su tokom noći čuli eksplozije i pucnjavu.

Islamska država preuzela je odgovornost za bombaške napade u Jalalabadu

Talibani, koji se bore i protiv ostataka snaga odanih Ahmadu Masudu, opozicionom vođi iz regije Pandžšir sjeverno od Kabula, rekli su da imaju gotovo potpunu kontrolu u zemlji.

Međutim nasilje u nedjelju i niz manjih incidenata proteklih dana u područjima, koja uključuju Nangarhar na granici s Pakistanom i Parvan sjeverno od Kabula, pokazuju da prijetnje sigurnosti nisu nestale.

Islamska država preuzela je odgovornost za bombaške napade u gradu Jalalabadu na istoku zemlje, kao i za samoubilački napad u kojemu je ubijeno 13 američkih vojnika i mnogo afganistanskih civila okupljenih pored ulaza u kabulsku zračnu luku, koji su očajnički pokušavali osigurati mjesto na evakuacijskim letovima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare