previranja u velikom klubu

Tan i Mirvić uzimaju stvar u svoje ruke: Spremaju li šefovi FK Sarajevo novi dar-mar na Koševu?

Silne pretumbacije u kadrovskom segmentu, kao i finansijska ulaganja nisu urodili plodom tamo gdje navijači najviše očekuju - na terenu.

Pratioci sporta i da hoće, ne mogu ignorirati dešavanja na Koševu.

Jedini vrhunski bosankohercegovački nogometni klub koji je ustrojen na principu "većinskih upravljačkih prava", odnosno gdje je pojedincima bukvalno omogućeno da kupe mjesto u klupskom rukovodstvu, time je navodno trebao steći finansijsku, a shodno tome i takmičarsku, organizacijsku i svaku drugu prednost u odnosu na konkurente, izgleda sprema još jedno veliko "pospremanje".

Tradicionalne smjene

Reklo bi se - već tradicionalno.

Još je u julu prošle godine smijenjen šef stručnog štaba Mirza Varešanović, čime je izvršena "redovna" promjena na klupi tokom sezone.

Uslijedila je i sječa kadrova u omladinskom pogonu, PR i ljekarskoj službi...

Naravno, nepotrebno je spominjati ogroman broj igrača koji je ponovo i došao i otišao s Koševa i na Koševo.

Međutim, silne pretumbacije nisu urodile plodom tamo gdje navijači najviše očekuju - na terenu.

Zvučna pojačanja nisu dobacila dalje od prvog kola kvalifikacija u Evropi, odnosno Konferencijskoj ligi.

U domaćem Kupu dogurali su do četvrtfinala (neslavna epizoda s napuštanjem terena protiv banjalučkog Borca), dok su u Premijer ligi već na pola sezone digli ruke od titule...

Na kraju, klub s najmoćnijom upravljačkom strukturom (malezijski milijarder Vincent Tan i njegov domaći partner Ismir Mirvić u rukama drže većinski dio upravljačkih prava), morat će se zadovoljiti četvrtim mjestom (možda i trećim, ako u posljednja dva kola prestignu Velež) u Premijer ligi BiH.

U prijevodu - to znači samo "goli" plasman u Evropu iz jedne od najgorih liga u Evropi. Malo, premalo, za klub veličine i ambicija FK Sarajevo.

Istina, Rožman se "pokriva" činjenicom da je ispunio ono što je bio njegov cilj kad je stigao - plasman u Evropu, no pitanje je dijele li spomenuti šefovi upravljačkih prava njegovo gledište.

Slovenska kolonija

Vjerovatno nije slučajno što je dolazak u glavni grad BiH tandema Tan - Mirvić najavljen u isto vrijeme dok mediji iz Slovenije već u nekoliko navrata pišu da se slovenska trenerska kolonija, na čelu s Rožmanom, sprema za odlazak s Koševa.

Najavljuju i odlazak sportskog direktora Senijada Ibričića koji je, uostalom, s Rožmanom stigao zajedno iz slovenskih Domžala početkom augusta.

Nadamo se da će koševski šefovi iskoristiti priliku pa svojim navijačima i javnosti pojasniti finansijsku situaciju, pogotovo činjenicu da je klub, prema zvaničnom finansijskom izvještaju, u 2023. godini poslovao sa 3,2 miliona maraka KM minusa.

Bilo bi lijepo znati na šta se u spomenutom izvještaju odnosi rubrika "ostali troškovi" u koju je "ugurano" čak 5,2 od ukupno 7,7 miliona rashoda.

Dugoročne obaveze

Pogotovo bi bilo zanimljivo razjasniti cifru iz rubrike "dugoročne obaveze" koje su se s prošlogodišnjih 13,6, prema najnovijem izvještaju, već popele na 17,4 miliona maraka.

Podsjetimo, dugovi Sarajeva ne vežu se niti za jednog pojedinca, već isključivo za Udruženje građana FK Sarajevo, koje, prema zakonu, ne može legalno imati ni vlasnika ni investitora.

Tako se svaka marka koju ljudi iz upravljačkih struktura daju klubu može voditi samo kao pozajmica ili donacija, a koliko je FK Sarajevo novca "donirano" vjerovatno najbolje objašnjava spomenuta cifra iz dugoročnih obaveza.

Istina, možda postoji plan da se "pozajmice" vremenom pretvore u "donacije" i tako klub rastereti velike obaveze. No, na taj odgovor vjerovatno ćemo morati pričekati...