Politika

Tegeltija: Predsjedništvo BiH treba predložiti razmatranje budžeta po hitnom postupku

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i državni ministar finansija i trezora Zoran Tegeltija izjavio je da bi Predsjedništvo BiH, kao formalni predlagač, trebalo predložiti da se o prijedlogu zakona o budžetu za 2023. u državnom parlamentu raspravlja po hitnom postupku.

"Ukoliko želimo da usvojimo budžet do kraja ovog mjeseca, ne postoji drugi način osim da Predsjedništvo BiH, kao zvanični predlagač, predloži da se o budžetu raspravlja po hitnoj proceduri", rekao je Tegeltija nakon što je Vijeće ministara BiH utvrdilo nacrt zakona o budžetu za 2023. godinu.

Kako je kazao, očekuje da će Predsjedništvo BiH u ponedjeljak utvrditi prijedlog i uputiti dalje prema Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Po meni je deset dana dovoljan okvir u kome bi oba doma mogla usvojiti ovaj dokument", rekao je Tegeltija.

Tegeltija je izrazio zadovoljstvo zbog današnjeg usvajanja nacrta zakona o budžetu za 2023. i prateće dokumente.

"Suština ovog budžeta je povećanje okvira za 141 milion KM i izdvajanje s jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje u iznosu od 155 miliona KM za budžet zajedničkih institucija. To je nama stvorilo pretpostavke da napravimo budžet koji je bolji nego 2022", rekao je Tegeltija.

Dodao je da ovako koncipiran budžet za 2023. stvara pretpostavku za nesmetano funkcionisanje svih institucija na nivou BiH.

"Ovaj budžet stvara pretpostavku za rast plata i naknada za zaposlene u zajedničkim institucijama i poboljšanje njihovog materijalnog položaja", rekao je ministar finansija i trezora BiH, napominjući da će plate zaposlenih ostati na dosadašnjem nivou do usvajanja budžeta.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je u nastavku 5. sjednice usvojilo Dokument okvirnog budžeta za period 2023. – 2025. i utvrdilo nacrt zakona o budžetu za ovu godinu u iznosu od 1.315.400.000 KM.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto izjavila je budžet za 2023. veći za 23 posto, odnosno za 241,8 miliona KM u odnosu na prošlogodišnji.