blistaju brojkama

Tehnološka industrija u procvatu: Amazon i Meta sa milijardama profita

Meta i Amazon su u posljednjem tromjesečju prošle godine ostvarili više od 10 milijardi

Milijarde profita u tehnološkoj industriji: Meta i Amazon posebno blistaju svojim godišnjim brojkama. I kod Applea znakovi opet upućuju na oporavak. Neki od profita velikih tehnoloških kompanija povećali su se više od trideset puta. Meta i Amazon su u posljednjem tromjesečju prošle godine ostvarili više od 10 milijardi. Zahvaljujući dobrom božićnom poslovanju u maloprodaji i rastu u odjelu oblaka, online trgovac Amazon zaradio je milijarde profita u četvrtom kvartalu 2023. godine.

U mjesecima od septembra do decembra prihodi su porasli za 14 posto u odnosu na prethodnu godinu na 170 milijardi dolara (154,4 milijarde eura), objavio je Amazon prekjučer nakon zatvaranja američkog tržišta dionica. Tokom posebnih prodajnih kampanja kao što su "Crni petak" i "Cyber ​​ponedjeljak", kupci su prošle godine naručili više od milijardu artikala - više nego ikada prije. Profit je u četvrtom tromjesečju skočio sa oko 300 miliona dolara prije godinu na 10,6 milijardi dolara - više od trideset puta više u odnosu na prethodnu godinu.

Ove godine Amazon se nada nastavku dobre prodaje u svojoj Cloud diviziji, a oslanja se i na inovacije u oblasti AI. "Kako ulazimo u 2024., naši timovi postižu rezultate brzim tempom i imamo još mnogo čemu da se radujemo“, rekao je šef kompanije Andy Jassy. Amazon trenutno testira asistenta s umjetnom inteligencijom koji će olakšati kupovinu na platformi.

Meta ostvaruje profit od 14 milijardi dolara za tri mjeseca. Kase tehnološkog giganta Meta također su zvonile zahvaljujući rastućim prihodima od oglašavanja na platformama Instagram, Facebook i Co.: Grupa je ostvarila profit od oko 14 milijardi dolara u četvrtom kvartalu 2023. - što je utrostručenje u odnosu na posljednji kvartal 2022. godine.

Meta sada želi da to učini prvi put da isplati tromjesečnu dividendu i postavi je na 50 centi. Poput Amazona, Meta će se u budućnosti još više oslanjati na AI i također želi proširiti svoj virtuelni svijet, Metaverse. Osnivač i šef Mark Zuckerberg još jednom je potvrdio da Meta može ulagati u obje oblasti. Ime Facebookove kompanije promijenio je u Meta - na osnovu virtuelnog svijeta Metaverse.

Apple ponovo zarađuje više - iPhone je najpopularniji mobilni telefon na svijetu. Tehnološka kompanija Apple ovog petka počinje s prodajom svojih prvih kompjuterskih naočala. Ovo se nada novom generatoru prihoda nakon decenije uspjeha iPhonea. Ali iPhone i dalje ostaje pokretačka snaga kompanije. Nakon četiri kvartala pada prodaje, Appleovo poslovanje se blago oporavilo. Njegova kompanija to duguje uspjehu najnovije generacije iPhonea, rekao je šef kompanije Tim Cook u intervjuu za novinsku agenciju Reuters.

"Imali smo posebno snažan dvocifreni rast na tržištima u nastajanju izvan Kine. iPhone se dobro snalazi na ovim tržištima". Prema proračunima istraživača tržišta, Apple je prošle godine prvi put postao najveći svjetski dobavljač pametnih telefona, zamijenivši dugogodišnjeg lidera Samsung. Ovo je pomoglo grupi elektronike da postigne iznenađujuće značajno povećanje konsolidovane prodaje od dva posto na 119,58 milijardi dolara. Zarada od 2,18 dolara po dionici također je premašila tržišna očekivanja. U Kini, međutim, stvari ne idu dobro. Apple se čak oslanja na popuste - što je vrlo neobično za kompaniju - i ipak je ostvario samo 20,82 milijarde dolara umjesto očekivane 23,53 milijarde dolara.