finiš suđenja

Tek bi to bio cirkus: Ako Trump bude osuđen, tajni agenti morali bi ga štititi u zatvoru?

Suđenje Donaldu Trumpu za tajnu isplatu novca, a i s tim povezanu finansijsku prevaru, bliži se kraju.

Ukupno 34 optužbe, 12 porotnika, jedan često ljutiti sudac i parada svjedoka.

Nakon gotovo pet sedmica, i tužiteljstvo i odbrana završili su s iznošenjem detalja slučaja Donalda Trumpa.

Završne riječi počet će u utorak, a potom će porota započeti vijećanje na sudu u New Yorku. Nakon toga ostaje samo nagađati kada će se vratiti i šta će odlučiti, prtenosi BBC.

Ako ga proglase krivim čak i po jednoj tački optužnice - što je samo jedan od nekoliko mogućih ishoda - Trump bi postao prvi bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država s krivičnom presudom i prvi kandidat velike stranke koji se kandidirao za Bijelu kuću kao kriminalac.

Neka ključna pitanja glase šta bi se desilo u slučaju osuđujuće presude:

Šta se dešava ako ga proglase krivim?

Ako i bude osuđujuća presuda, Trump će vjerovatno moći napustiti sud kao slobodan čovjek dok sudija Juan Merchan ne zakaže raspravu o kazni, budući da je bio slobodan uz kauciju tokom cijelog suđenja.

Sudija mora uzeti u obzir nekoliko faktora prilikom izricanja kazne, uključujući Trumpovu dob (77), činjenicu da prethodno nije krivično osuđivan, ali i njegove moguće kršenje sudskih naredbi za zabranu kritika prema učesnicima suđenja.

Kazna bi mogla uključivati novčanu, uvjetnu ili nadzor, ili eventualno zatvor.

Trump bi se gotovo sigurno žalio na osuđujuću presudu, što je proces koji bi mogao trajati mjesecima ili čak i duže.

Njegov pravni tim tada bi se suočio sa Žalbenim odjelom na Manhattanu, a možda i Žalbenim sudom.

Sve to znači da je vrlo malo vjerovatno da će Trump napustiti sud s lisicama na rukama, te bi se očekivalo da ostane na slobodi uz kauciju dok traje proces žalbe.

Koji bi bili razlozi za žalbu?

Dokazi zvijezde filmova za odrasle Stormy Daniels, čiji je navodni seksualni odnos s Trumpom u centru slučaja te tajna isplata 130.000 dolara za njenu šutnju, mogli bi biti jedan od razloga.

"Nivo detalja koju je pružila Daniels zapravo nije nužna za pričanje priče", rekla je Anna Cominsky, profesorica na Pravnom fakultetu u New Yorku.

"S jedne strane, njeni detalji je čine vjerodostojnom, a kao tužitelj, želite pružiti dovoljno detalja kako bi porota povjerovala u ono što ima reći.

S druge strane, postoji granica u kojoj bi to moglo postati irelevantno i štetno."

Trumpov tim dvaput je zatražio poništenje suđenja tokom svjedočenja Daniels, što je sudac odbio.

Može li Trump otići u zatvor?

Moguće je, iako vrlo malo vjerovatno, da bi Trump odslužio kaznu iza rešetaka u slučaju osuđujuće presude.

Sve 34 optužbe s kojima se suočava su krivična djela klase E u New Yorku, najniže u državi. Svaka optužba nosi maksimalnu kaznu od četiri godine.

Postoji nekoliko razloga zašto bi sudija Merchan mogao izabrati blažu kaznu, uključujući godine Trumpa, njegovu neosuđivanost i činjenicu da optužbe uključuju nenasilni zločin.

Također je moguće da bi sudija odvagao prirodu slučaja kakav se ne pamti. Možda bi odlučio izbjeći guranje bivšeg predsjednika i aktuelnog kandidata za predsjednika iza rešetaka.

Tu je i pitanje praktičnosti. Trump, kao i svi bivši predsjednici, ima pravo na doživotnu zaštitu Tajne službe. To znači da bi ga neki agenti morali štititi u zatvoru.

Također, bilo bi izuzetno teško voditi zatvorski sistem s bivšim predsjednikom kao zatvorenikom. Bio bi veliki sigurnosni rizik i skupo čuvati ga na sigurnom.

"Zatvorski sistemi brinu o dvije stvari: sigurnosti ustanove i smanjenju troškova.

S Trumpom, bio bi to freak show… nijedan upravnik to ne bi dopustio", rekao je Justin Paperny, direktor zatvorske konsultantske firme White Collar Advice.

Bi li se mogao kandidirati za predsjednika?

Da. Ustav SAD postavlja relativno malo uvjeta za predsjedničke kandidate: oni moraju imati najmanje 35 godina, biti "prirodno rođeni" građanin SAD i živjeti u SAD najmanje 14 godina.

Ne postoje pravila koja blokiraju kandidate s krivičnim dosjeima.

Ipak, osuđujuća presuda bi mogla utjecati na predsjedničke izbore u novembru.

Anketa Bloomberga i Morning Consulta ranije ove godine pokazala je da bi 53% birača u ključnim "neutralnim" državama odbilo glasati za republikanca ako bi bio osuđen.

Druga anketa, koju je ovog mjeseca proveo Univerzitet Quinnipiac, pokazala je da bi 6% Trumpovih birača vjerovatno odustalo od glasanja za njega - što je važno u tako tijesnoj utrci.

Može li sam sebe pomilovati?

Ne. Predsjednici mogu dati pomilovanja za one koji su počinili savezne prekršaje. Slučaj zataškavanja novca u New Yorku državna je stvar, što znači da bi bio izvan dosega Trumpa.

Isto vrijedi i za slučaj Trumpa u Georgiji, gdje je optužen za kriminalnu urotu kako bi poništio svoj tijesni poraz od aktuelnog predsjednika SAD, demokrate Joea Bidena, u toj državi tokom izbora 2020. godine.

Ovaj slučaj trenutno je vezan za žalbe.