Svijet

Teror Izraelaca u izbjegličkom kampu Jenin: Napali novinare, pucali direktno u kameru

Izraelska vojska napala je novinare tokom racije i operacija pokrenutih u izbjegličkom kampu Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelski vojnici su direktno pucali na postavljenu kameru kojom je reporter snimao situaciju na tom području. Uništena je oprema koju je koristio reporter televizije Al-Arabi.

Opsada i napadi izraelske vojske na okupirani grad Jenin na Zapadnoj obali nastavljaju se i danas. Zračni i kopneni napadi koje su izraelske snage pokrenule jučer na izbjeglički kamp Jenin ušli su u drugi dan.

U napadima je poginulo najmanje deset Palestinaca, a povrijeđeno skoro 100, među kojima se 20 nalazi u teškom stanju.

Palestinsko Ministarstvo zdravstva navelo je da su izraelski vojnici jutros ubili još jednog Palestinca u regiji Merc bin Amir. Često se čuju i eksplozije.

Iz izraelske vojske navedeno je da su vojska i Interna obavještajna agencija Shin-Bet (Shabak) nastavile svoje vojne aktivnosti u Jeninu i izbjegličkom kampu Jenin.

Saopćeno je da je vojska izvela 20 zračnih napada, od čega su oko polovine bili napadi na otvorena područja kako bi se trupama omogućilo kretanje, dok su preostali napadi izvedeni radi otklanjanja prijetnji u okruženju.

Navedeno je da je pronađeno i uništeno mjesto za skladištenje eksploziva, dvije prostorije za upravljanje borbenim dejstvima i nešto eksploziva.