musk objavio

Tesla Cybertruck ipak stiže u Evropu, ali promijenjen

​Teslin Cybertruck se trenutno proizvodi samo za američko tržište, dijelom zahvaljujući labavijim propisima o vozilima u toj zemlji.

Međutim, to bi moglo uskoro da se promijeni, jer je izvršni direktor Tesle Elon Musk izjavio da bi globalna verzija Cybertrucka mogla da uđe u proizvodnju već 2025. godine.

Ipak, stvari nisu tako jednostavne.

Prema Masku, globalna verzija ovog električnog pickupa bi mogla da se razlikuje od one koja je trenutno u prodaji u SAD-u, jer će međunarodni propisi vjerovatno prisiliti proizvođača na velike promjene u dizajnu.

"Mogli bismo da ga sertifikujemo za druga tržišta negdje sljedeće godine (2025.), ali ove godine je samo za Sjevernu Ameriku," rekao je o Cybertrucku Musk prisutnima na Teslinom Investor Dayu 2024.

Dodao je:

"Dizajnirali smo automobil prema zahtjevima Sjeverne Amerike, jer ako počnete sa skupom međunarodnih zahtjeva, to nameće mnogo ograničenja na Cybertruck što bi proizvod učinilo lošijim", rekao je Musk.

Pa je onda najavio specijalnu verziju.

"Mislim da ćemo morati da napravimo posebnu verziju koja će, na primjer, biti usklađena s kineskim ili evropskim propisima, ali nema smisla dodavati tu složenost dok ne postignemo veću proizvodnju Cybertrucka", kaže Mask.

Musk je naveo visoke proizvodne troškove za Cybertruck - koji se i dalje proizvodi u niskom volumenu u poređenju s SUV-om Model Y i sedanom Model 3 - kao razlog zašto Tesla još ne može da pravi električni pickup za inostrana tržišta.

"Još uvijek ima puno posla na smanjenju troškova za Cybertruck. Sto puta je teže preći s prototipa na proizvodnju, a zatim smanjenje troškova za 20 odsto je teže nego postići proizvodnju u prvom redu," rekao je.

"Imali bismo dovoljno potražnje u drugim dijelovima svijeta za Cybertruck. Gdje god ide, privlači ogromnu gomilu, tako da to nije pitanje potražnje", dodao je Musk.

"Moramo postići veliku proizvodnju, proći kroz proces smanjenja troškova - ne mogu dovoljno naglasiti koliko je taj proces težak, stvarno je intenzivan - zatim moramo ponovo sertifikovati automobil što uključuje neke dizajnerske promjene da bi bio usklađen s drugim tržištima", zaključio je Mask, prenosi "AutoBlog".