Brojni problemi

Teslina prodaja u Evropi je u aprilu bila najniža za posljednjih 15 mjeseci

Niskobudžetna Dacia Sandero vrlo je popularna u Evropi. To je najbolji dokaz da kupci prije svega žele jeftine i jednostavne automobile.

Sandero je ponovno zaslužio titulu najpopularnijeg novog automobila u Evropi. Rumunjski hatchback dosegao je 24.835 kupaca u aprilu, što je povećanje od 37% u usporedbi s prethodnom godinom. bolje nego u istom razdoblju prošle godine.

Popularna Dacia bila je ispred Volkswagen Golfa koji je prodan u 21.592 primjerka te Renault Clia koji je prodan u 19.225 primjeraka.

Četvrto mjesto zauzeo je Volkswagen T-Roc (19.255 primjeraka), a prvih pet zaokružio je Peugeot 208 (17.273 primjerka).

Valja istaknuti kako su svi spomenuti automobili zabilježili znatno bolje rezultate nego u aprilu 2023. godine, što je signal da se evropsko tržište oporavlja.

Čini se da je veliki gubitnik ljestvice Tesla, čiji je Model Y bio najpopularniji novi automobil u Evropi tokom cijele 2023. godine, a vodeću poziciju nije izgubio ni u prvom kvartalu 2024. godine. U aprilu je izvan prvih dvadeset.

Međutim, vrijedi podsjetiti da se Tesla u posljednje vrijeme bori s brojnim problemima. Počevši od prekida rada Gigafactory Berlin, preko štrajkova švedskih dokera koji blokiraju transporte američkog brenda, pa sve do slabljenja interesa kupaca izazvanog ukidanjem subvencija za kupovinu električnih automobila.